Utrikes #4/2018

Ryskt bilarbetarfack upplöst av domstol

Stadsdomstolen i Sankt Petersburg upplöser det ryska bilarbetarfacket MPRA efter anklagelser om att agera som ”utländsk agent”. Fackets ordförande säger att de kommer att överklaga.

Det ryska facket MPRA, som står utanför den fackliga landsorganisationen, upplöstes förra onsdagen av stadsdomstolen i Sankt Petersburg. Domen föll efter anklagelser om finansiering från utlandet. Enligt fackförbundets ordförande är domen politisk.

– Åtalet mot oss är en politisk beställning. Inför presidentvalet vill de inte veta av några fristående organisationer som de inte har kontroll över, säger Aleksej Etmanov, MPRA:s ordförande, till tidningen Arbetet.

Tidningen Moscow Times citerar en del av domen. ”Den klagande parten hänvisar till organisationens politiska aktivitet, insamlande av underskrifter för att förändra nuvarande lagar och utländsk finansiering som argument för likvidationen”. Enligt Arbetet samlade facket in namnunderskrifter till stöd för ett lagförslag att skydda löner från inflation genom indexering.

– Vi har aldrig brutit mot någon lag, och allt vi gör är sådant som fackföreningar normalt gör, säger ordföranden till Arbetet.

I ett uttalande på sin hemsida meddelar MPRA att de har för avsikt att överklaga till högsta domstolen innan domen i Sankt Petersburg vinner laga kraft.

”MPRA kommer att göra allt i vår makt för att försäkra oss om att Högsta domstolen återkallar det här skamliga och katastrofala beslutet”, skriver MPRA, rapporterar Moscow Times.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga