Lokförare avled efter tågolycka i Bastuträsk

Lokföraren skulle växla ett tomt virkeståg, men något gick fel och mannen hamnade under tåget. På fredagen avled mannen av sina skador. Han var den förste i Sverige att dö på jobbet i år.

Den 50-årige lokförare som på onsdagen förra veckan hamnade under ett tåg i Bastuträsk avled under fredagen av sina skador. Enligt Sekotidningen skulle mannen växla ett tomt virkeståg från stambanan till en terminal när något gick fel. Enligt företaget han arbetade för, Green Cargo, hoppade en av tågets axlar ur spår.

– Det är jättetråkigt, ytterst beklagligt. Han var mycket rutinerad växlare och lokförare, säger Michael Lindgren, ordförande för Seko på Green Cargo i Västerbotten, till Sekotidningen.

Mannen fördes under onsdagen till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Två dagar senare avled han på sjukhus. Olyckan utreds nu av polis och Trafikverket.

Lokföraren är den förste i år att dö på arbetet, enligt Arbetsmiljöverkets preliminära siffror. Enligt Arbetarens sammanställning utifrån uppgifter från Arbetsmiljöverket och mediakällor dog 48 personer på arbetet under 2017. Det är strax över snittet för 2010-talet.