Inrikes #97/2017

Hård kritik mot polisens prov med elchockvapen

Demonstration av polisens elpistol Taser X2. Från och med årsskiftet testar svensk polis elchockvapen i stor skala. Foto: Johan Nilsson/TT

Från och med årsskiftet kommer 700 poliser beväpnas med elchockvapen. Anledningen är ett försöksprojekt för att få ned det dödliga och skadliga våldet vid ingripanden. Men projektet möter kritik.

– Jag är oroad för att polisen nu tittar på ytterligare användning av vapen som en lösning, säger John Stauffer, chefsjurist på människorättsorganisationen Civil Right Defenders, till Arbetaren.

John Stauffer.
John Stauffer. Foto: Civil Right Defenders

Tankarna på nya tjänstevapen, som ett komplement till den batong och pistol som nu används, har funnits länge inom polisen. Vid årsskiftet påbörjas därför ett försöksprojekt där omkring 700 poliser runt om i landet börjar använda elchockvapen.

– Man vill hitta ett vapen som ett komplement till övrig utrustning som polisen har för att minska det dödliga våldet när polisen ingriper, säger polisinspektör Patric Grönberg till SVT.

Förhoppningen, enligt polisen, är att de ska avlossa färre skott med sina skjutvapen och på så vis minska antalet skador på både poliserna själva och på de misstänkta gärningsmännen. Men enligt Civil Right Defenders borde polisen använda sig av andra metoder för att lugna ned situationer där elchockvapen kan komma att användas.

– Jag har full förståelse för att de har en svår och tuff uppgift, men risken med det här är att vapen kommer att användas allt oftare och i situationer där man i stället kanske borde backa och agera på ett lugnande sätt, säger John Stauffer.

Det är viktigt att de tar hänsyn till de internationella utvärderingar som redan gjorts när projekttiden är över.
John Stauffer, chefsjurist på människorättsorganisationen Civil Right Defenders

Rikspolisstyrelsen har tidigare avfärdat förslagen om användning av elchockvapen då amerikansk forskning visat att antalet dödsskjutningar inte minskar trots användningen. I stället har det visat sig, precis som Civil Right Defenders fruktar, att vapnet ofta används i stället för förhandlingar med den misstänkta gärningsmannen.

De poliser som ingår i projektet har under hösten tränats i användningen av det nya vapnet. Bland annat har det satts upp regler att elchockvapen inte får användas mot gravida, barn eller gamla människor och polisen får inte skjuta mot gärningsmän som befinner sig på hög höjd eller i anslutning till vatten.

En person som träffas av strömmen från en elpistol hamnar i ett kramptillstånd, vilket gör att den blir orörlig och faller till marken. Elchockvapen klassades tidigare som ett ”icke dödligt vapen” men benämningen har ändrats sedan det i USA uppmärksammats flera dödsfall vid användningen av elpistoler. I dag går vapnet under benämningen ”mindre dödliga vapen”.

Polisens egen statistik visar att antalet fall då de själva avlossar sina skjutvapen, liksom antalet fall av dödsskjutningar, har ökat de senaste åren.

Efter testperioden med elchockpistolerna på två år kommer ett beslut att fattas och tidigast 2021 kan samtliga poliser utrustas med elpistol.

– Det är positivt att det här görs som ett pilotprojekt och att det hittills är begränsat. Därför hoppas jag, och tycker att det är viktigt, att de tar hänsyn till de internationella utvärderingar som redan gjorts när projekttiden är över, säger John Stauffer.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga