Inrikes #94/2017

Afrikagrupperna prisar fackkämpar på Systemet

Jarl Keber (t v) och Emil Boss (t h) tilldelas tillsammans med deras tidigare kollega Mikael Lindegren årets solidaritetspris från Afrikagrupperna för sin kamp för de sydafrikanska vinarbetarnas villkor. Foto: DFSA

Syndikalisterna Jarl Keber, Mikael Lindegren och Emil Boss tilldelas årets solidaritetspris från Afrikagrupperna. Detta efter deras långa och framgångsrika arbete för fackliga rättigheter bland lantarbetare på Sydafrikanska vingårdar.

Arbetaren har länge följt kampen bland lantarbetarna på Sydafrikas vingårdar. Tillsammans med fackligt engagerade branschkollegor i Sverige har de lyckats sätta press på Systembolaget. Kampanjen Rättvis vinhandel har fått stort genomslag. Bland annat har arbetet resulterat i det nya avtal som Systembolaget nu tecknat med det globala facket IUF.

Situationen för arbetarna som framställer vinerna som säljs på Systembolaget har länge varit extremt tuff. Men via den uppmärksamhet kampanjen fått, samt den omfattande bojkotten mot Robertson Winery förra året, har frågan om arbetsförhållandena på vingårdarna lyfts allt mer. Nu tilldelas Jarl Keber, Mikael Lindegren och Emil Boss, som alla tidigare ingick i den syndikalistiska driftsektionen på Systembolaget, årets solidaritetspris från Afrikagrupperna. Emil Boss är även, med utgångspunkt i sitt fackliga arbete, frilansande opinionsskribent i Arbetaren.

– Det känns kul och väldigt hedrande, men framför allt är det jättebra att uppmärksamheten kring frågan om villkoren i vinindustrin fortsätter, säger Emil Boss till Arbetaren.

Trots att de vunnits en rad delsegrar är villkoren fortfarande fruktansvärda.

Emil Boss om de sydafrikanska vinarbetarna

Både han, Jarl Keber och Mikael Lindegren har nyligen slutat på Systembolaget efter en utdragen konflikt med arbetsköparen, men alla tre kommer att fortsätta att engagera sig i kampen för vinarbeterna i Sydafrika.

– Vi reser ned i början av nästa år för att träffa arbetare och fackföreningar. För trots att de vunnits en rad delsegrar är villkoren fortfarande fruktansvärda, säger Emil Boss.

Afrikagrupperna skriver i ett uttalande att solidaritet handlar om att gemensamt ta ansvar att arbeta för en rättvis värld.

– Emil, Jarl och Mikael har genom sin kamp för drägliga arbets- och levnadsförhållanden för vinproducerande arbetare tagit striden för både svensk och internationell arbetsrätt, säger Nike Dahlskog, som är ordförande för Afrikagrupperna, i ett pressmeddelande.

Samarbetet med den sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke påbörjades redan 2009 och har vuxit genom åren. Afrikagrupperna skriver i motiveringen att den syndikalistiska driftsektionens arbete blev startskottet för den omfattande kampanjen Rättvis vinhandel som efter några år även kom att engagera andra fackföreningar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp