Signerat #89/2017

Ta fighten!

Johan Apel Röstlund, reporter på Arbetaren. Foto: Jan-Åke Eriksson

Varsel om strejk förvandlas till undertecknade kollektivavtal med inga eller marginella förbättringar för medlemmarna. Unga arbetare vill ha radikala fack, men facken lägger sig ofta platt vid konflikt. Det i en tid när det som vunnits genom fackföreningsrörelsens segdragna kamp lätt kan raseras.

Unga och lågavlönade vill att facken oftare tar till stridsåtgärder. Ändå är just dessa två grupper i högre grad oorganiserade än andra på arbetsmarknaden.

Om detta kunde Arbetaren rapportera tidigare i höstas och en av förklaringarna är, enligt sociologen Johanna Palm, att många tycks uppleva fackföreningarna som tandlösa. Samtidigt kommer allt fler rapporter om missförhållanden på en osäker marknad. Inhopp, tillfälliga vikariat, stress, sjukskrivningar och ett fyrtiotal döda på jobbet bara i år.

…dyra spritnotor, porrklubb och påkostade fester – gav säkerligen vatten på kvarn för de som tvekade vad ett medlemskap egentligen skulle göra för skillnad.

Potentialen att nå ut och locka nya medlemmar borde onekligen finnas, men något görs uppenbarligen väldigt fel. För många – det är min gissning – är facket i dag något man knappt känner till, en byråkratisk instans där medlemsavgiften är hög och företrädarna sitter långt ifrån verkligheten.

Förra årets skandal inom Kommunal – med dyra spritnotor, porrklubb och påkostade fester – gav säkerligen vatten på kvarn för de som tvekade vad ett medlemskap egentligen skulle göra för skillnad.

Samtidigt är det viktigare än på länge att påminna om fackföreningarnas roll och dess betydelse för det samhälle vi trots allt lyckats skapa. Lagstadgade semestrar, a-kassa, allmän rösträtt, åtta timmars arbetsdag och, i åtminstone skapligt många branscher, okej löner.

Vissa, som Transport, har rentav sprungit arbetsköparens ärenden och svikit Hamnarbetarförbundet.

Inget av detta har naturligtvis kommit som en skänk utan är resultatet av en lång och segdragen kamp ur fattigdom och rövarsamhälle. Men lika lång tid det tagit att bygga upp, lika fort kan det raseras och falla i glömska. Hot om inskränkt strejkrätt och förslag om sänkta ingångslöner är bara några saker som hörts i debatten senare år.

Allt från Svenskt Näringsliv till partitoppar inom Socialdemokraterna har i bakvattnet kring den utdragna hamnkonflikten i Göteborg stämt in i de hårdare tagen. Samtidigt hörs relativt lite från de stora facken. Vissa, som Transport, har rentav sprungit arbetsköparens ärenden och svikit Hamnarbetarförbundet. Andra har haft den dåliga smaken att lägga locket på samtidigt som de frågande kliar sig i huvudet och undrar varför medlemstappet fortsätter.

Logiken är egentligen enkel. Ta fighten och stå upp för dem som trampas på. Engagera och låt människor engageras. Acceptera inga försämringar av arbetsrätten, kräv ytterligare förbättringar med högre löner och bättre villkor. Ställ upp för varandra och prata med dem som fortfarande står utanför.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga