Film #87/2017

Familjen som sekt

Huvudpersonen i The killing of a sacred deer är en självgod och ignorant man. Foto: Scanbox Entertainment

[FILM] The killing of a sacred deer Regi: Yorgos Lanthimos Svensk premiär den 10 november Den grekiska regissören Yorgos Lanthimos väckt uppmärksamhet och prisats under senare år. Hans filmer handlar ofta om skrämmande skeenden som utvecklas i en klaustrofobisk familjesituation. The killing of a sacred deer är inte ett undantag utan snarare en hårddragning av […]

[FILM] The killing of a sacred deer
Regi: Yorgos Lanthimos
Svensk premiär den 10 november

Den grekiska regissören Yorgos Lanthimos väckt uppmärksamhet och prisats under senare år. Hans filmer handlar ofta om skrämmande skeenden som utvecklas i en klaustrofobisk familjesituation.

The killing of a sacred deer är inte ett undantag utan snarare en hårddragning av bilden av familjen som en sektliknande organism, med de hårt inrutade mönstren som byggt upp under lång tid finns inte utrymme för att ta hand om oväntade problem som dyker upp.

Och snacka om problem – här handlar det om liv och död för läkaren Stephen Murphy, när sonen till en tidigare patient söker kontakt. Stephen blir både fascinerad och har kanske en känsla av skuld vilket gör att han till att börja med håller den accelererande relationen utanför fru och barn.

När vi lär känna doktorn på hans arbetsplats och i familjen ser vi snart små tecken på att han är en självgod och ignorant man, och det är karaktärsdrag som både är bakgrund till att han hamnar i ett mardrömsliknande scenario liksom till hans fullständiga oförmåga att lösa det.

Vem som helst kan väl ha oturen att hamna i händerna på en gränslöst krävande psykopat, vilket ett oändligt antal thrillerfilmer har som tema, men det nya är att denna familjefar inte är oskyldigt drabbad. Snarare sitter man under stora delar av filmen och lägger skulden på den hotade än på den som attackerar – när man inte tittar mellan fingrarna och hoppas att mardrömmen snart ska vara över.

Det ligger i filmgenren att man försöker komma på lösningar, men alla klassiska lösningar – hot, vädjan, ekonomisk utpressning eller våld – försöker Stephen. Jag gissar att Lathimos i sitt drama vill ifrågasätta de maktstrukturer som kan te sig ofarliga medan de byggs upp, men som visar sig vara djupt destruktiva när man behöver verktyg för att ta hand om varandra – som i en hotad familj.

När den gode doktorns och familjefaderns auktoritet krackelerar återstår bara en avgrund att stirra ned i.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga