Inrikes #83/2017

Natt- och skiftarbete ökar risken för fetma

Den som jobbar natt går ständigt emot sin biologiska klocka och löper flera hälsorisker, däribland fetma. Foto: Malin Rudblom/TT

Den som jobbar ständig natt löper 29 procent högre risk att drabbas av fetma, visar en ny studie. Det innebär att ännu en negativ effekt kan läggas till de redan belagda hälsoriskerna med skift- och nattarbete.

Nattarbete har en rad negativa effekter på den anställdas hälsa, men nu kan ytterligare sten läggas till börda. En kinesisk analys av 28 olika studier har visat att den som arbetar ständig natt löper 29 procent högre risk att drabbas av fetma eller övervikt. För bukfetma är risken 35 procent.

Risken finns även för andra skiftarbeten, även om studien visat att nattarbetare är mest utsatta.

– Globalt arbetar nästan 700 miljoner arbetare med skiftscheman. Vår studie visar att mycket av övervikt och fetma hos nattarbetare beror på jobbets natur. För fetma finns evidens på samband mellan flera sjukdomar, som bröstcancer och kardiovaskulära sjukdomar, säger Dr Lap Ah Tse, författare till studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna, som är verksamma i Hongkong, drar i studien slutsatsen att det krävs förändringar i arbetsköparnas sätt att hantera och förlägga nattarbete.

Även om arbetsvillkoren kan skilja sig mellan svenska och kinesiska nattarbetare är studiens slutsats även aktuella för oss i norden, anser Göran Kecklund, professor på Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Göran Kecklund, Stressforskningsinstitutet.
Göran Kecklund, Stressforskningsinstitutet. Foto: SU

– Det stämmer ganska bra överens med vad man sett i andra studier om nattarbete och sjukdomar som har att göra med ämnesomsättning. Risken är inte jättehög, men inte så låg att den ska bagatelliseras. Man lägger en pusselbit till här, säger han.

Tidigare har påvisats att natt- och skiftarbete ökar risk för hjärt-kärlsjukdomar, tandhälsa, men också att det får långvariga effekter på hjärnan.

Enligt Göran Kecklund är det så enkelt att det är onaturligt för människan att arbeta på natten. Kroppen är programmerad att vara verksam på dagen och sova på natten.

Han säger också att studier visar att de som arbetar ständig natt inte vänder på dygnet, i stället arbetar man mot kroppens biologiska klocka.

– Lärdomen är att det visar att finns hälsorisker. Arbetsgivare har ansvaret att förebygga de här problemen. Det kan handla om schemaläggning och arbetsmiljö, men också om att stötta skiftarbetarna så att de har kunskaper att motverka de negativa effekterna, säger Göran Kecklund.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga