Musik #77/2017

En rockikon är död

Tom Petty i San Diego den 17 september i år. Få andra artister lyckades som han behålla såväl det folkliga som credden hos en mer krävande publik, menar Johan Apel Röstlund. Foto: Amy Harris/TT

En av den amerikanska rockhistoriens största ikoner har gått bort. Tom Petty avled i måndags i sviterna av ett hjärtstillestånd.

Få artister har genom hela sin karriär lyckats kombinera såväl folklighet som cred som Tom Petty. Tillsammans med den nästan snuskigt samspelade kompgruppen The Hartbrekaers skapades historia redan i slutet av 1970-talet med älskade låtar som ”American Girl” och ”Refugee”.

Karriären fortsatte näst intill spikrakt stadigt fram till så sent som förra veckan, då Petty av familjeskäl gjorde sina sista konserter på ett utsålt Hollywood Bowl i Los Angeles i samband med avslutningen på gruppens bejublade 40-årsjubileumturné.

En samlad musikvärld sörjer nu sin kollega.

– Förkrossande nyheter. Jag hade så höga tankar om Tom. Han var en fantastisk artist, full av ljus, en vän, och jag kommer aldrig att glömma honom, säger Bob Dylan i en intervju med den amerikanska musiktidningen Rolling Stone.

Just Dylan och Tom Petty var förutom nära vänner även kollegor och spelade under några år tillsammans i supergruppen Traveling Wilburys. De följdes även åt under gemensamma turnéer. Tom Petty lyckades som få andra artister behålla både det folkliga – han var av många en lika älskad sångare som låtskrivare – och credden hos en mer krävande publik.

Låtar som ”Mary Janes last dance”, ”Free falling” och ”I won’t back down” spelas fortfarande kontinuerligt på radiostationer världen över, och han har tillsammans med The Heartbreakers sålt över 80 miljoner skivor.

Samtidigt brottades han under perioder med inre demoner. Barndomen hemma i Florida har av honom själv beskrivits som jobbig, vilket periodvis ledde till missbruk av bland annat heroin. Tom Petty blev 66 år gammal.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga