Konst #76/2017

Besjälade platser i fokus

Motiven och färgerna i Robel Temesgens målningar är hämtade från Etiopien tradition och landskap. Foto: Marabouparken

[UTSTÄLLNING] Är måleri politiskt? Robel Temesgen Marabouparkens konsthall, Sundbyberg Pågår fram t o m den 3 december 2017 Om gemensamma mötesplatser och strategier för att diskutera den sociala, politiska och ekonomiska situationen i Etiopien, handlar Robel Temesgen, Är måleri politiskt? som nyss öppnat. På väggarna i utställningsrummet ses målningar som på avstånd först tycks abstrakta, […]

[UTSTÄLLNING] Är måleri politiskt?
Robel Temesgen
Marabouparkens konsthall, Sundbyberg
Pågår fram t o m den 3 december 2017

Om gemensamma mötesplatser och strategier för att diskutera den sociala, politiska och ekonomiska situationen i Etiopien, handlar Robel Temesgen, Är måleri politiskt? som nyss öppnat. På väggarna i utställningsrummet ses målningar som på avstånd först tycks abstrakta, men när tittar närmare ser man föremål bland de ibland starka färgerna, ibland med metalliskt lysande guldstråk.

Längst in finns en trappavsats med fotografiet av en gatuvy bakom, på trappstegen ligger tidningar och innan den finns en bänk med en skål fylld med vad som förefaller vara miniatyrböcker.

Temesgen skildrar tre former av kommunikation och platser där människor möts, genom målningar, tidningar och amuletter, med bakomliggande politisk betydelse. Framför mig på skrivbordet ligger nu en av de små handtryckta böckerna besökaren inbjuds att ta med sig hem. Till sin form antar den skepnad av en amulett, likt sådana som funnits och i viss mån görs än idag, men som konstnären berättar, unga människor i Addis Abeba bär knappast sådana.

På sidorna hittar jag bilder knutna till den traditionella etiopiska kaffeceremonin, som trots att det skett en kommersialisering med kaféer, har det gemensamma kaffedrickandet inte förlorat sin roll utan kaféerna är fortfarande mötesplatser där man kan diskutera politik och sociala frågor.

Robel Temesgen har använt sig av riktiga nyheter och reportage från etiopiska tidningar och återgett dem.
Robel Temesgen har använt sig av riktiga nyheter och reportage från etiopiska tidningar och återgett dem. Foto: Marabouparken

Tidningarna som ligger på trappan, kan besökaren slå sig ned för att bläddra i. Robel Temesgen har använt sig av riktiga nyheter och reportage från etiopiska tidningar och återgett dem. Materialet har gjort att han inte kunnat ha tidningarna i sin studio, men det kommer antagligen snart bli möjligt framöver. Han berättar på pressvisningen om hur journalister hamnat i fängelse eller tvingats till exil på andra håll i Afrika, Europa och USA.

Tips!
Passa på att se Lucy Parkers Apologies (2016) vid besöket på Marabouparken, ett videoverk som tar upp svartlistade byggnadsarbetare i Storbritannien. Det rör sig om fackligt aktiva som svartlistats och sedan inte fått vidare arbeten. Parker låter både drabbade komma till tals och vi får ta del av diskussionen kring det av en grupp juridikstudenter. Filmen ingår i utställningen Mouth Shut, Loud Shouts om censur, som även den pågår till den 3 december.

Temesgen visar en målning och berättar om en händelse i Bishoftu 2016 då polisen ingrep vid en sammankomst och många människor dödades. Då politiska sammankomster varit förbjudna, har det i stället skett i andra sammanhang som här, under det årliga firandet av högtiden Irrechaa. När jag söker på ordet, föreslås jag av sökmotorn Google ”The Irrecha Massacre”.

Målningarna har inspirerats av de besjälade platser en del människor besöker. Konstnären har själv inte en bakgrund i eller har varit delaktig i det han berättar och använt sig av i sina målningar. Men han respekterar fenomenet och påtalar att ingen av hans bilder väckt anstöt bland de utövande han varit i kontakt med.

Motiven och färgerna i målningarna är lokala, men i bilderna finns föremål och landskapen bär drag jag känner igen, här finns drömska träd, rötter och ansikten.

I sitt sammanhang är målningarna däremot starkt laddade med politiska innebörder. Även om man på plats så klart kunnat hävda, att det är ju ”bara målningar och färg”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp