Utrikes #44/2017

Ungdomsarbetslöshet tickande bomb i Afrika

Nästan 420 miljoner afrikaner är mellan 15 och 35 år. Miljontals nya jobb måste skapas för att fler ska kunna ta sig ur fattigdom. Foto: Jerome Delay/TT

Den unga afrikanska befolkningen väntas utgöra en femtedel av världens unga inom tio år. Miljontals nya jobb måste skapas för att fler ska kunna ta sig ur fattigdom. Afrikanska utvecklingsbanken planerar stora investeringar med syftet att skapa arbetstillfällen inom jordbruket.

Det finns nära 420 miljoner afrikaner som är mellan 15 och 35 år. Även om den ekonomiska tillväxten ökat stadigt de senaste tio åren har det inte skapats det antalet kvalificerade arbetstillfällen som krävs för de mellan 10 till 12 miljoner unga människor i Afrika som kommer ut på arbetsmarknaden varje år.

Enligt Jennifer Blanke vid Afrikanska utvecklingsbanken utgör detta en tickande bomb.

– Låt oss tala klarspråk: det är bara unga människors övertygelse om att det finns möjligheter som förhindrar pessimism och politisk oro. Unga människor som inte har några möjligheter eller – än viktigare – som förlorat tron på sina ledares förmåga att skapa möjligheter, är en säker källa till civil oro.

– Om vi inte förändrar sammansättningen av arbetskraften inom jordbruket i Afrika kommer vi inte ha några som arbetar inom jordbruket inom 20 år, säger Akinwumi Adesina från Afrikanska utvecklingsbanken.

Vad Afrika gör med sitt jordbruk är inte bara viktigt för den egna kontinenten – det kommer även att forma framtiden för maten globalt.
Akinwumi Adesina, från Afrikanska utvecklingsbanken

Genomsnittsåldern bland jordbrukare i Afrika är 60 år. Akinwumi Adesina menar att det krävs ett nytt synsätt på jordbruket – att det inte handlar om en livsstil, utan om att göra affärer.

Han påpekar att 65 procent av världens obrukade jordbruksmarker finns i Afrika.

– Vad Afrika gör med sitt jordbruk är inte bara viktigt för den egna kontinenten – det kommer även att forma framtiden för maten globalt, säger han.

Afrikanska utvecklingsbanken planerar att satsa 2,4 miljarder dollar per år under en tioårsperiod för att bygga väggar, infrastruktur för bevattning och lageranläggningar för att locka investerare. Banken vill förvandla jordbruket till en verksamhet där de som arbetar inom sektorn har möjlighet att tjäna pengar.

Afrikanska utvecklingsbanken framhåller att kontinenten måste hålla sig framme för att kunna dra nytta av tillväxten på jordbruksmarknader som väntas öka. Sektorn beräknas omsätta tusentals miljarder dollar 2030.

Att förvandla jordbruket till en motor för tillväxt och jobb var temat för Afrikanska utvecklingsbankens årliga möte som hölls i Ahmedabad i Indien mellan 22 och 26 maj. Till mötet bjöd Afrikanska utvecklingsbanken även in unga filmskapare från Nigeria och Indien med syftet att diskutera den negativa bild av jordbruket och livet på landsbygden som förmedlas av den nigerianska och indiska filmindustrin.

I filmerna framställs det som att det endast är i de stora städerna som de ekonomiska möjligheterna finns. Enligt Afrikanska utvecklingsbanken förstärker en sådan skildring uppfattningen att jordbruket bara handlar om överlevnad för de fattiga.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga