Inrikes #40/2017

Vill slopa karensdag för förskolepersonal

Förskolepersonal har idag hög korttidsfrånvaro på grund av smittor de utsätts för i jobbet. De rödgröna i Göteborg vill nu slopa karensdagen för de förskoleanställda. Foto: Pi Frisk/SvD/TT

Personalen inom Göteborgs förskolor ser ut att få slopad karensdag under vinterhalvåret. Det vill åtminstone den styrande rödgröna majoriteten i kommunen, som nu satsar 15 miljoner kronor på projektet.

Förskolepersonal drabbas lätt av smittor. Särskilt vanligt är det under vinterhalvåret, då många av barnen är snoriga och hostiga.

Nu vill de rödgröna i Göteborg slopa karensdagen från oktober till mars. 15 miljoner satsas i den kommande budgeten för 2018 och idén är att staden, som är arbetsköpare, hittar ett sätt att ersätta den som blivit sjuk.

– Det är lite tekniskt, för karensdagen är ju reglerad i lag. Men vi tänker att vi som arbetsgivare kan hitta sätt att ersätta sjuklönelagens avdrag, säger Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar till Göteborgs-Posten.

Vi tänker att vi som arbetsgivare kan hitta sätt att ersätta sjuklönelagens avdrag.
Daniel Bernmar, kommunalråd, V, Göteborg

Förhoppningen är att kommunen redan under det nuvarande året ska göra ett försök i någon del av staden för att sedan implementera idén fullt ut till hösten 2018.

En av anledningarna till idén är att de rödgröna hoppas att kommunen ska bli en mer attraktiv arbetsköpare.

Men idén, som presenterades i måndags, får också kritik från oppositionen. Liberalernas kommunalråd Helene Odenjung säger till GP att de tycker att det är viktigare att jobba för att personalen inte ska bli sjuka och för att föräldrar inte släpper iväg sina sjuka barn till förskolan om de riskerar att smitta.

Förskolepersonal har idag hög korttidsfrånvaro på grund av smittor de utsätts för i jobbet.

Om budgeten röstas igenom börjar förslaget att gälla i alla kommunens förskolor nästa höst.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga