Utrikes #40/2017

Stora protester mot grekiska åtstramningar

Grekiska poliser i kravallutrustning framför det grekiska parlamentet under sammandrabbningarna den 18 maj. Många greker som tidigare röstat på vänsterpartiet Syriza uppger sig vara besvikna på partiledaren och premiärministern Alexis Tsipras. Foto: Yorgos Karahalis/TT

Samtidigt som det grekiska parlamentet i förra veckan godkände det hårt kritiserade sparpaketet utbröt oroligheter i Aten. Brandbomber kastades mot kravallutrustad polis och tusentals personer protesterade på huvudstadens gator.

Dagar av intensiva protester i Grekland kulminerade med en generalstrejk anordnad av fackförbundet Alla arbetares militanta front, PAME, den 17 maj.

När sedan parlamentet och det styrande vänsterpartiet Syriza röstade igenom det hårt kritiserade sparpaketet som krävdes för fortsatta utländska lån skärptes läget ytterligare. Uppretade demonstranter samlades utanför parlamentsbyggnaden i Aten och enligt nyhetsbyrån Reuters kastades bland annat bensinbomber mot den utposterade kravallpolisen.

Tidigare under kvällen hade omkring 10 000 personer deltagit i en demonstration mot den nya åtstramningspolitiken som riskerar att slå hårt mot den redan utsatta gruppen av arbetslösa och pensionärer i hela landet. Bland annat innehåller åtstramningarna nedskärningar inom flera områden, sänkta löner och fler privatiseringar.

De hårda folkfientliga åtgärderna måste slängas i historiens papperskorg och de enda som har auktoritet att göra detta är det grekiska folket, arbetarrörelsen.
Dimitros Koutsoumpas, ordförande, grekiska kommunistpartiet

Sparpaketet, som krävdes för att mäktiga långivare som exempelvis Tyskland ska fortsätta sina utbetalningar, har återigen väckt upprörda känslor i Grekland. Oppositionen har krävt nyval. Under våldsamheterna som blossade upp försökte en grupp anarkister bland annat storma parlamentsbyggnaden och på filmer som nu sprids i sociala medier syns hur flaskor kastas och fyrverkeripjäser avfyras mot polisen i de centrala delarna av Aten.

– Klasskriget har nu börjat, det är ett maraton, inte ett gevärsskott i luften. Klasskriget måste vara av daglig och kontinuerlig karaktär. De hårda folkfientliga åtgärderna måste slängas i historiens papperskorg och de enda som har auktoritet att göra detta är det grekiska folket, arbetarrörelsen, sade kommunistpartiets ledare Dimitros Koutsoumpas i ett uttalande.

Läget för den grekiska regeringen beskrivs i flera internationella medier som kritiskt och många greker som tidigare röstat på vänsterpartiet Syriza uppger sig vara besvikna på partiledaren och premiärministern Alexis Tsipras.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga