Utrikes #37/2017

Urfolkskvinnor drabbas hårt av förändrat klimat

"Vi har upplevt långvariga torkor. Det leder till mer arbete för kvinnorna eftersom det är deras uppgift att hämta vatten, och de tvingas att gå längre sträckor", säger miljöaktivisten Lucy Mulenkei. Foto: Rebecca Blackwell/TT

Kvinnor som tillhör världens ursprungsbefolkningar är ofta de som först och hårdast drabbas av klimatförändringarnas effekter. Men de går även ofta främst i arbetet för att skydda miljön.

Nyligen hölls ett möte i New York, organiserat av organisationen Women’s Earth and Climate Action Network, Wecan, där kvinnor som tillhör ursprungsbefolkningar i olika delar av världen möttes för att diskutera klimatförändringars effekter och vad som kan göras för att motverka dessa.

– Vi vill visa upp kvinnors ledarskap och deras krav på handling, säger Wecans ordförande Osprey Orielle Lake.

En av deltagarna vid mötet var Lucy Mulenkei, som arbetar med hållbarhetsfrågor tillsammans med ursprungsbefolkningar i Kenya. Hon påpekar att det är kvinnorna inom den gruppen som drabbas hårdast av det förändrade klimatet.

– Vi har upplevt långvariga torkor. Det leder till mer arbete för kvinnorna eftersom det är deras uppgift att hämta vatten, och de tvingas att gå längre sträckor, säger Lucy Mulenkei.

I februari utlyste den kenyanska regeringen nationellt krisläge på grund av den torka som råder i landet. Det är en torka som fördubblat antalet människor som riskerar matbrist och har lett till ökad undernäring och att miljontals människor står utan tillgång till rent vatten.

Vid sidan av torkan har klimatförändringarna även resulterat i kraftiga regn, som lett till översvämningar som drabbat många som tillhör ursprungsbefolkningarna, enligt Lucy Mulenkei.

Du hittar inga frackingprojekt i Hollywood eller på Vita husets gräsmattor.
Kandi Mossett, från Indigenous Environmental Network

USA står ensamt bakom nästan 20 procent av världens samlade koldioxidutsläpp.

– Allt som sker långt borta påverkar oss på plats, säger Lucy Mulenkei.

Men även på amerikansk mark påverkas ursprungsbefolkningar av stora satsningar.

– Du kan inte föreställa dig hur mycket som förändrades på grund av oljan, säger Kandi Mossett, med hänvisning till upptäckten av oljefyndigheter i den amerikanska delstaten North Dakota.

– Luften har blivit förorenad, vattentäkterna förstörda, säger Kandi Mossett som själv tillhör ursprungsbefolkningen och är engagerad i miljöorganisationen Indigenous Environmental Network.

Hon är en av förgrundsfigurerna i kampen mot oljeledningen Dakota Access Pipeline, som blev internationellt uppmärksammad under förra året då tusentals demonstranter engagerade sig i frågan.

Kandi Mossett säger att ursprungsbefolkningar i högre grad drabbas av stora infrastrukturprojekt i förhållande till andra befolkningsgrupper.

– Du hittar inga frackingprojekt i Hollywood eller på Vita husets gräsmattor. De hittar du bland minoritetsbefolkningar i låginkomstområden.

Även när satsningar på förnybara energikällor lanseras kan ursprungsbefolkningar bli drabbade, utan att först ge sitt medgivande. I Kenya har detta skett vid satsningar på vindkraft på marker som traditionellt tillhör ursprungsbefolkningarna, enligt Lucy Mulenkei. Hon menar att sådana satsningar bara blir lyckosamma om de bygger på ursprungsbefolkningarnas delaktighet.

Både hon och Kandi Mossett menar att ursprungsbefolkningarnas rättigheter måste respekteras och att ett människorättsperspektiv måste ingå i alla typer av miljöarbeten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga