Utrikes #36/2017

Italien ignorerade flyktingbåt – 268 dog

Den italienska kustbevakningen vägrade skicka hjälp och minst 268 personer drunknade i Medelhavet. Foto: Emilio Morenatti/TT

Den italienska kustbevakningen vägrade skicka ut hjälp till en nödställd båt med syriska flyktingar. Resultatet: 268 personer drunknande, varav 60 barn.

Uppgifterna om den allvarliga båtolyckan som ägde rum i oktober 2013 utanför Libyens kust publiceras i Washington Post och bygger på läckta samtal till det italienska magasinet L’Espresso.

I samtalen hörs hur en man panikslaget ringer till kustbevakningen i Rom och berättar att båten med sammanlagt 480 personer ombord börjat ta in vatten och riskerar att sjunka. Mannen, som är läkare och kommer från Syrien, befann sig ombord tillsammans med sin fru och tre små barn.

När han ringer 40 minuter senare får mannen svaret att han borde ringa till Malta och be deras kustbevakning om hjälp i stället. Den maltesiska kustbevakningen säger att de kan leda räddningsoperationen om bara Italien skickar en räddningsbåt som befinner sig i närheten av katastrofplatsen.

Men den italienska myndigheten vägrar och minst 268 personer drunknar. Mannen som ringde klarar sig i vågorna men två av hans barn, en sexåring och en nio månaders baby, drunknar. Olyckan inträffade bara en vecka innan den uppmärksammade katastrofen utanför den italienska ön Lampedusa då 368 människor drunknade.

Sedan dess har tusentals flyktingar drunknat på Medelhavet efter att överfyllda båtar gått under. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har 1 344 människor dött i vågorna bara i år. Bara de senaste dagarna befaras minst 250 personer omkommit. Många av dessa är barn.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984