Inrikes #35/2017

Sjuksköterskors stress ökar patientdödlighet

Mer än sju av tio sjuksköterskor i Sverige uppger att de inte hinner med att utföra sitt arbete ordentligt. Foto: Maja Suslin/TT

74 procent av se svenska sjuksköterskorna uppger att tidsbrist gör att de missar nödvändig omvårdnad. Det visar en ny avhandling vid Karolinska Institutet i Stockholm av forskaren och sjuksköterskan Jane E Ball.

Enligt den nya avhandlingen ”Nurse staffing levels care left undone & patient mortality in acute hopsitals” slår sjuksköterskan och forskaren Jane E Ball fast att det finns ett tydligt samband mellan ökad dödlighet bland patienter och sjuksköterskor på grund av tidsbrist som orsakar att de inte hinner med viktiga omvårdnadsaktiviteter.

Jane E Ball har i arbetet med avhandlingen undersökt läget på 300 sjukhus i nio länder, bland annat Sverige. Här rapporterar 74 procent av de tillfrågade sjuksköterskorna att de inte hinner med allt nödvändigt omvårdnadsarbete på grund av för tighta scheman.

– Det äventyrar förstås patientsäkerheten, säger Jane E ball i ett pressmeddelande.

Hon disputerar med avhandlingen i dag, fredag, men resultatet har redan fått stor uppmärksamhet.

– Vi välkomnar avhandlingen. Det är mycket bra att dessa viktiga samband blir belysta, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett uttalande på fackets hemsida.

Sedan tidigare har det EU-finansierade projektet RN4CASY, som ligger till grund för avhandlingsarbetet, kunnat konstatera att fler sjuksköterskor med högre utbildningsnivå minskar dödligheten inom vården.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp