Nazisterna fördubblade sitt antal från förra året

Mellan 550 och 600 nazister demonstrerade med den militanta Nordiska Motståndsrörelsen på 1 maj. Polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp. Samtidigt samlade motdemonstrationen som väntat betydligt fler på Faluns gator.

Inrikes
Enligt Expo hade NMR hoppats på omkring 800 deltagare. I stället slutade siffran på mellan 550 och 600 personer, varav många gick uniformerade.
Foto: Ulf Palm/TT

Antalet deltagare i Nordiska motståndsrörelsen; NMR:s demonstration i Falun nästan fördubblades jämfört med året innan då de tågade genom Borlänge. Nazisterna beskriver själva dagen som en succé, men enligt tidningen Expo slöt färre deltagare upp än vad NMR hoppats.

Jonathan Leman, som är researcher på Expo, säger till Arbetaren att det skett en radikalisering av den rasistiska och främlingsfientliga miljön i Sverige, vilket gjort att människor som tidigare varit knutna till exempelvis Soldiers of Odin eller deltagit i Folkets demonstration nu valt att gå med NMR. Det är en effekt av att delar av den SD-närstående nätmiljön flutit samman med den rasideologiska miljö där NMR ingår.

– Demonstrationen lockade främst egna aktivister och organisationen har ju vuxit. Precis som vid NMR:s demonstrationer i fjol kunde vi se att andra inom mindre grupperingar och nätverk i den rasideologiska miljön slutit upp bakom demonstrationen. Personer kopplade till allt från rasistiska medienätverk till arrangörer av vit makt-spelningar, säger Jonathan Leman.

Det är klart att de har potential att växa mer, för det finns ju fortfarande sympatisörer som valde att stanna hemma.
Jonathan Leman, som är researcher på Expo

Enligt Expo hade NMR hoppats på omkring 800 deltagare. I stället slutade siffran på mellan 550 och 600 personer, varav många gick uniformerade.

– Det handlar om nästan en fördubbling jämfört med NMR:s demnostration i Borlänge i fjol, men det är klart att de har potential att växa mer, för det finns ju fortfarande sympatisörer som valde att stanna hemma. Samtidigt ökar också risken för konflikter och splittring inom rörelsen ju fler som engagerar sig. Det har vi sett många gånger förr, säger Jonathan Leman.

Motdemonstrationen Dalarna mot rasism, med ett sjuttiotal organisationer i ryggen, lockade som väntat betydligt fler deltagare. Polisen betecknar dagen som lugn och var under tisdagen nöjda med sin insats.

– Jag tycker att det gick väldigt bra och ingen kom till skada. Vi har tagit upp en anmälan om hets mot folkgrupp för något som sades på scenen där NMR stod, men jag har inga fler detaljer om det i nuläget, säger Stefan Dangardt, polisens presskommunikatör i Dalarna, till Arbetaren.

Även representanter för Dalarna mot rasism var nöjda med måndagens manifestation som samlade omkring fyra gånger så många deltagare som nazistmarschen.

– Det gick superbra. Vi var omkring 2000 deltagare och vi fick en otroligt bra respons från alla som var där. Folk gick därifrån glada och tacksamma och talen och underhållningen skänkte både kraft och inspiration, säger Angelica Andersson, ordförande i Dalarna mot rasism.

Enligt Expo, som fanns på plats när nazisterna demonstrerade, kallade NMR:s ledare Simon Lindberg förintelsen för en saga och flera andra talare på plats hyllade det nationalsocialistiska Tyskland.