Inrikes #30/2017

Byggnads kräver lettiskt byggbolag på 1,5 miljon

De lettiska byggnadsarbetarna tjänade mellan 34 och 70 kronor i timmen på ett bygge i Linköping som NCC var huvudentreprenör för. Foto: Malin Hoelstad/TT

60 kronor i timmen. Det var vad de lettiska byggnadsarbetarna i snitt tjänade på ett bygge i Linköping som NCC var huvudman för. Nu stämmer fackförbundet Byggnads en av de lettiska underentreprenörerna där arbetarna var anställda inför Arbetsdomstolen och kräver allmänt skadestånd på drygt 1,5 miljoner kronor.

De lettiska byggarbetare som förra året monterade betongväggar på Industrigatan i Linköping tjänade 60 kronor i timmen. Det svenska byggbolaget NCC hade anlitat ett företag från Lettland för att göra stommen, vilket i sin tur anlitat en lettisk underleverantör vars personal skulle utföra arbetet.

Men underleverantören SIA-BTK-Buve, som skrivit på svenska kollektivavtal, har varken betalat ut OB-tillägg, semestertillägg eller övertidsersättning till byggarbetarna.

Så det är viktigt att visa att företag inte ska kunna skaffa sig konkurrensfördelar på ett sådant här sätt, genom lönedumpningar.
Martin Blomberg, ombudsman för Byggnads Öst

Efter att företaget inte dykt upp på varken lokala eller centrala förhandlingar väljer nu fackförbundet Byggnads att agera. Trots att ingen av de lettiska arbetarna är medlemmar i facket så stämmer Byggnads företaget inför Arbetsdomstolen, AD, på 1 580 000 kronor för att ha brutit mot byggavtalet och Lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL.

– Oavsett om företagets anställda är organiserade fackligt eller inte måste de betala utefter avtalet. Så det är viktigt att visa att företag inte ska kunna skaffa sig konkurrensfördelar på ett sådant här sätt, genom lönedumpningar, säger Martin Blomberg, ombudsman och huvudentreprenörsansvarig samt ansvarig för kontroll av underentreprenörer, hos Byggnads Öst.

– Helst skulle man aldrig behöva träffa på eller se att det förekommer varken social- eller lönedumpning på det här sättet, men tyvärr dyker det upp allt för ofta.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga