Utrikes #28/2017

”Det är ett modernt slaveri i sin värsta form”

Det är Sankt Petersburgs gamla Kirovstadion som rivits för att ersättas av en ny arena med plats för 67 000 åskådare. En nordkoreansk byggnadsarbetare har hittats död i en kontainer utanför arenan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det har framkommit att de nordkoreanska migrantarbetare, som bygger VM-arenan i Sankt Petersburg inför herrfotbolls-VM nästa år, arbetar under slavlika förhållanden. Arbetaren ställde tre frågor till Byggnads ordförande Johan Lindholm som i mars var på plats i Zürich när FIFA etablerade en rådgivande kommitté för mänskliga rättigheter.

Hur ser du på situationen för de nordkoreanska byggnadsarbetarna i Sankt Petersburg?
– Det är helt oacceptabelt, ett modernt slaveri i sin värsta form. Inga kontrakt, urusla villkor och boenden. Det är tydligt att nordkoreanerna står längst ned på skalan av de mängder med migrantarbetare som flockas vid arenabyggena i hopp om ett jobb och ett bättre liv.
Johan Lindholm. Foto: Christine Olsson/TT
Vilket ansvar har Fifa för att situationen ska förändras?
– Fifa har en unik möjlighet att sätta press på arrangörslandet. De kan sätta stopp för byggena eftersom mänskliga rättigheter inte respekteras. I sista hand kan de ta arrangemanget från Ryssland om inga förbättringar sker. Fifa kan ta hjälp av sitt etiska råd för att etablera ytterligare verktyg och påverkansmetoder.
Mästerskapen ger oss en möjlighet att också påverka de usla villkor som många byggnadsarbetare lever och arbetar under ändå.
Vi vet ju vad som händer i Qatar, och nu också i Ryssland. Är det rimligt att lägga stora arrangemang i sådana länder?
– Inte till vilket pris som helst. I grund och botten måste mänskliga rättigheter respekteras fullt ut. Samtidigt ger det oss en unik möjlighet att, som i Qatar, lyfta fram problemen med modernt slaveri som annars skulle flyga under radarn. Mästerskapen ger oss en möjlighet att också påverka de usla villkor som många byggnadsarbetare lever och arbetar under ändå.

– Vi ger inte upp förrän byggnadsarbetare världen över kan uppleva den värdighet som alla människor har rätt till.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984