Inrikes #27/2017

Förkortad arbetstid för nattpersonal i Kalmar

Vårdförbundet i Kalmar län har förhandlat fram en uppgörelse om förkortad arbetsvecka för nattarbetande vårdpersonal, liknande den som gjorts lokalt i Västmanland. Foto: Bertil Ericson/TT

Vårdanställda nattarbetare i Kalmar får kortare arbetstid redan till hösten. Detta efter att fack och arbetsköpare, utanför det centrala, kommit fram till ett eget avtal, som planeras att införas redan i oktober.

Som Arbetaren kunde rapportera om förra veckan kommer nattarbetande vårdpersonal i Västmanland att få sänkt arbetstid med bibehållen lön. Det efter att ett lokalt avtal mellan Vårdförbundet och landstinget tecknats.

Nu har även facket i Kalmar län förhandlat fram en liknande uppgörelse som ser ut att bli verklighet redan till hösten, rapporterar tidningen Vårdfokus.

Vårdförbundets nya centrala nattavtal, som kommer att ge en kortare arbetsvecka för medlemmarna, införs inte förrän om ett år. Men i bland annat Västmanland och Kalmar län har man nu kommit överens om lokala avtal som gör att reglerna börjar gälla tidigare.

– Ju tidigare vi kan införa de nya bestämmelserna om förkortad arbetstid desto bättre, säger Vårdförbundets ordförande i Kalmar, Tora Elfversson Dahlström, till tidningen Vårdfokus.

Hon beskriver hur dialogen med landstinget varit lyckad och att avtalet redan är undertecknat. Det berör förutom förkortad arbetstid för de nattanställda även lönebildning, utbildningsanställning och karriärutveckling.

Forskning har genom åren visat att personer som jobbat natt ofta drabbas av sämre hälsa, högt blodtryck och sömnsvårigheter.

Det nya centrala avtalet mellan Vårdförbundet och arbetsköparorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, ger bland annat en arbetsvecka på 36 timmar och 20 minuter för den som jobbar 20 procent natt eller mer. För de som jobbat 30 procent natt blir arbetsveckan 34 timmar och 20 minuter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga