Artikel 1 av 2

Carlsson: ”Avsaknad av förlust är inte en seger”

Industrifacken firar segern i det nya industriavtalet. Men metallklubbsordföranden på Volvo Lastvagnar i Umeå tycker att hans förbundsledning försuttit chansen att jämna ut skillnaden mellan vinster och löner. ”De värnar svensk konkurrenskraft mer än medlemmarna”, säger han.

Inrikes
Jan-Olov Carlsson, lokal IF Metall-klubbordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå, säger att det bland medlemmarna fanns en förhoppning att med det nya industriavtalet ta igen något av det man förlorat i krisavtal och lågkonjunktur. Så blev det inte.
Foto: Arbetaren

Den officiella bilden från facken inom industrin är att det nya industriavtalet är en facklig seger. Det är också den bild som fackpressen förmedlar. Facket motade arbetsköparnas krav på makt utökad makt över arbetstiden i grind och vann låglönesatsning.

Jan-Olov Carlsson.
Foto: Arbetaren

Samtidigt är det totala avtalsvärdet det lägsta i industriavtalets 20-åriga historia, trots att det tecknades under högkonjunktur. Jan-Olov Carlsson, klubbordförande för IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå, är inte lika benägen att stämma in i segersången som vissa andra, även om han sitter i avtalsrådet.

– Från den fackliga sidan har en seger blivit avsaknaden av förlust. Därför framställs det som en större seger än det egentligen var. Avtalet ligger på en odramatiskt låg nivå. Den bygger på inställningen att vi värnar svensk konkurrens mer än vad vi värnar medlemmarnas intressen, säger han.

Den här gången sålde inte facket försämringar mot lönehöjning eller nya villkor. Men han säger att det bland medlemmarna fanns en förhoppning, när det nu råder högkonjunktur och det går bra för industrin, att ta igen något av det man förlorat i krisavtal och lågkonjunktur. Så blev det inte.

– De ekonomiska klyftorna växer och tjänstemännen drar ifrån. Nu fanns förväntningar att ta tillbaka lite. Allt talade för det och det är sällan man får så bra tillfällen. Det som var våra krav och ambitioner kring arbetstiden finns det inte ett spår av heller, säger Jan-Olov Carlsson.

Nu fanns förväntningar att ta tillbaka lite. Allt talade för det och det är sällan man får så bra tillfällen.
Jan-Olov Carlsson, klubbordförande, IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå

De kongressförankrade besluten att minska den beordrade övertiden och arbetsköparnas makt att förlänga och förkorta arbetsveckorna efter behov släpptes. Jan-Olov Carlsson säger att låglönesatsningen är ett steg i rätt riktning, men han ser det som uppenbart att den totala ambitionsnivån är för låg.

Samtidigt rådde det ju hårda motsättningar under förhandlingen. Vad skulle facken ha gjort?

– En väg att gå är ju att inte bara skramla med konfliktvapnet utan i stället använda det. Här var man beredd. Man får ta ut en fråga som är av så stor betydelse att medlemmarna är beredda att konflikta om det. Har man inte det som alternativ då blir det en kompromiss som fastställs av medlarna, säger han.

Jan-Olov Carlsson säger dock att han, som medlem av avtalsrådet, den 12 april ändå kommer att förorda att avtalet ska godkännas.

– Det är vad det är nu, säger han.

Artikel 2 av 2

Weihe: Låglönesatsning inte normerande

När arbetsköparna efter hårt motstånd gav sig och accepterade LO:s låglönesatsning utropade facken seger. Nu skulle den bli normen för alla efterkommande avtal. Men så lätt tänkte inte arbetsköparna ge sig, visar det sig.

Inrikes

Prenumerera

Detta material är låst. Påbörja en prenumeration eller logga in för att läsa hela artikeln.

Vill du ha autogiro fyller du dina uppgifter här.

588 kr

Helår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

294 kr

Halvår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

49 kr

En månad (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

10 kr

24 timmar

Denna prenumeration gäller i 24 timmar och ger dig tillgång till allt låst innehåll på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.