Artikel 1 av 2

Carlsson: ”Avsaknad av förlust är inte en seger”

Industrifacken firar segern i det nya industriavtalet. Men metallklubbsordföranden på Volvo Lastvagnar i Umeå tycker att hans förbundsledning försuttit chansen att jämna ut skillnaden mellan vinster och löner. ”De värnar svensk konkurrenskraft mer än medlemmarna”, säger han.

Inrikes
Jan-Olov Carlsson, lokal IF Metall-klubbordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå, säger att det bland medlemmarna fanns en förhoppning att med det nya industriavtalet ta igen något av det man förlorat i krisavtal och lågkonjunktur. Så blev det inte.
Foto: Arbetaren

Den officiella bilden från facken inom industrin är att det nya industriavtalet är en facklig seger. Det är också den bild som fackpressen förmedlar. Facket motade arbetsköparnas krav på makt utökad makt över arbetstiden i grind och vann låglönesatsning.

Jan-Olov Carlsson.
Foto: Arbetaren

Samtidigt är det totala avtalsvärdet det lägsta i industriavtalets 20-åriga historia, trots att det tecknades under högkonjunktur. Jan-Olov Carlsson, klubbordförande för IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå, är inte lika benägen att stämma in i segersången som vissa andra, även om han sitter i avtalsrådet.

– Från den fackliga sidan har en seger blivit avsaknaden av förlust. Därför framställs det som en större seger än det egentligen var. Avtalet ligger på en odramatiskt låg nivå. Den bygger på inställningen att vi värnar svensk konkurrens mer än vad vi värnar medlemmarnas intressen, säger han.

Den här gången sålde inte facket försämringar mot lönehöjning eller nya villkor. Men han säger att det bland medlemmarna fanns en förhoppning, när det nu råder högkonjunktur och det går bra för industrin, att ta igen något av det man förlorat i krisavtal och lågkonjunktur. Så blev det inte.

– De ekonomiska klyftorna växer och tjänstemännen drar ifrån. Nu fanns förväntningar att ta tillbaka lite. Allt talade för det och det är sällan man får så bra tillfällen. Det som var våra krav och ambitioner kring arbetstiden finns det inte ett spår av heller, säger Jan-Olov Carlsson.

Nu fanns förväntningar att ta tillbaka lite. Allt talade för det och det är sällan man får så bra tillfällen.
Jan-Olov Carlsson, klubbordförande, IF Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå

De kongressförankrade besluten att minska den beordrade övertiden och arbetsköparnas makt att förlänga och förkorta arbetsveckorna efter behov släpptes. Jan-Olov Carlsson säger att låglönesatsningen är ett steg i rätt riktning, men han ser det som uppenbart att den totala ambitionsnivån är för låg.

Samtidigt rådde det ju hårda motsättningar under förhandlingen. Vad skulle facken ha gjort?

– En väg att gå är ju att inte bara skramla med konfliktvapnet utan i stället använda det. Här var man beredd. Man får ta ut en fråga som är av så stor betydelse att medlemmarna är beredda att konflikta om det. Har man inte det som alternativ då blir det en kompromiss som fastställs av medlarna, säger han.

Jan-Olov Carlsson säger dock att han, som medlem av avtalsrådet, den 12 april ändå kommer att förorda att avtalet ska godkännas.

– Det är vad det är nu, säger han.

Artikel 2 av 2

Weihe: Låglönesatsning inte normerande

När arbetsköparna efter hårt motstånd gav sig och accepterade LO:s låglönesatsning utropade facken seger. Nu skulle den bli normen för alla efterkommande avtal. Men så lätt tänkte inte arbetsköparna ge sig, visar det sig.

Inrikes
Omedelbart efter att avtalet undertecknats gick Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe (bilden) ut i media och deklarerade att ”märket” är procentsatsen och avtalslängden inget annat. Som ett eko av förra avtalsrörelsen har industriarbetsköparna alltså även nu en annan tolkning av märket än vad facken har.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Denna artikel är ännu bara tillgänglig för prenumeranter. Logga in nedan eller registrera dig för att få direkt tillgång till hela artikeln.

Prenumeration på tidningen Arbetaren ger tillgång till webbtidningen som utkommer två gånger/vecka, med ett fylligt månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

Vill du betala (49 kr/månad) med hjälp av Autogiro så måste du fylla i detta formulär. Då tar det tyvärr några dagar innan du kan logga in på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.

Välj prenumeration


Välj betalsätt

Ångerrätt
Du har rätt att ångra/säga upp din beställda prenumeration. Meddelande om detta ska lämnas till [email protected] eller per brev Arbetaren Prenumerationsavdelningen, Box 6507, 113 83 Stockholm

Meddelandet skall innehålla följande information: 1) kundnummer 2) fakturanummer. Glöm inte att fylla i orsaken till returen på fakturans baksida. Du måste själv bekosta returporto. Retur får ej ske som postförskott eller efterkrav.

Reklamation & retur
Vi garanterar att tidningen du beställt är felfri vid leveransen. Skulle du få en defekt eller fellevererad tidning ska du kontakta kundtjänst så snart som möjligt, dock senast inom 7 dagar från det att du mottagit tidningen. Vi tar emot felanmälan och skickar en ny tidning. OBS! Innan du returnerar en defekt/fellevererad vara måste du kontakta kundtjänst för att få reklamationen godkänd.

Visa Card Icon Mastercard Card Icon

Inom kortbranschen finns ett omfattande säkerhetsregelverk om hantering av kortinformation framtaget, PCI. Regelverket gäller både säljföretaget men även för de underleverantörer som säljföretaget anlitar. Exempel på underleverantörer kan vara transaktionsinsamlare, kassasystemleverantör, mjukvaruleverantör, betalväxel, mm.

Vi ber därför säljföretaget meddela oss uppgift om samtliga leverantörer som säljföretaget anlitar eller kommer att anlita för hantering av korttransaktioner, oavsett vilken tjänst som utförs. Om säljföretaget själv eller om säljföretaget använder sig av en leverantör som inte uppfyller det vid var tid gällande säkerhetsregelverk kan säljföretaget utsätta sin affär för onödiga finansiella risker.

För information om fullständiga PCI regler, vänligen kontakta oss på Euroline.

För att du som redan befintlig prenumerant skall kunna logga in på Arbetaren.se behöver vi registrera dig med hjälp av ditt kundnummer och postkod. Ditt kundnummer hittar du på baksidan av tidningen du får hem eller på din senaste faktura.

Ni som behöver ytterligare handledning, ring 08-522 456 80 (måndagar kl 10–13) eller e-posta till [email protected]