Inrikes #17/2017

Hamnfyran: ”Har inte kostat dem tillräckligt”

Konflikten i Göteborgs containerhamn har nu pågått i cirka ett år. Bild från punktstrejk i hamnen i november förra året. Foto: Adam Ihse/TT

Internationellt förhandlingsstöd i hamnkonflikten ledde inte någonvart. Nu väntar i stället sympatiåtgärder från Hamnarbetarförbundets kollegor världen över för en lösning i Göteborgs containerhamn.

Förutsättningarna inför förhandlingen i Göteborgs containerhamn var inte goda och den resulterade också i noll och intet. Efter att Hamnarbetarförbundet gått med på avbrutna åtgärder svarade arbetsköparen APM Terminals, i Arbetaren, med att deklarera att de i själva verket aldrig förhandlat med förbundet.

Med det förhållningssättet blir det aldrig någon lösning.
Peter Annerback, ordförande, Hamnfyran

Väl på plats vägrade företaget på torsdagen att ens diskutera fackets krav, och mötet blev kort.

– Det är klart att man är besviken. Men att de förmedlat att de aldrig förhandlat med oss gör det svårt. Med det förhållningssättet blir det aldrig någon lösning, säger Peter Annerback, ordförande för Hamnfyran, den avdelning som befinner sig i konflikt.

Till facket gav företaget beskedet att sakfrågorna inte kunde diskuteras eftersom det pågick medling kring dem, vilket i sig inte omöjliggör att parterna förhandlar. Det är också det besked som företagets vd Henrik Kristensen upprepar till SVT nyheter.

Men till Arbetaren förra veckan var företagets förhandlingschef än tydligare i företagets hållning.

– Vi har aldrig förhandlat med Hamnarbetarförbundet i den här konfliktsituationen, sade förhandlingschefen Sophia Tuvesson.

Vi har aldrig förhandlat med Hamnarbetarförbundet i den här konfliktsituationen
Sophia Tuvesson, förhandlingschef, APM, till Arbetaren förra veckan

Enligt Peter Annerback lämnar företagets hållning bara en väg öppen och den leder till sympatiåtgärder från förbundets systerorganisationer runt om i världen.

– Vi kommer att gå bredare nu. Frågan måste blir större. Rent krasst har det inte kostat dem tillräckligt mycket pengar än och det är ju någonstans vad en konflikt går ut på, säger han.

Hamnarbetare från bland annat Danmark, Spanien, Portugal, Grekland, Frankrike, USA och Storbritannien var alla representerade på ett möte med Hamnarbetarförbundet i Göteborg under veckan. Mötet kom att handla om hur de olika hamnfacken kan öka trycket på företaget. Amerikanerna och fransmännen har deklarerat att de kommer att ge sig på APM Terminals huvudägare, transportjätten Maersk.

– I Frankrike har vi inte APM Terminals men vi har Maersk-line och vi kommer göra aktioner mot Maersk direkt, kommenterade Anthony Tetard, som representerar de franska hamnarbetarna, till SVT Nyheter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga