Inrikes #16/2017

Sveriges vapenexport till diktaturer ökar

Sveriges enskilt största vapenaffär förra året var försäljningen av Saab-Gripen till Brasilien. Här får Brasiliens nu avsatta president Dilma Rousseff och statsminister Stefan Löfven en förevisning av Gripen-planet under ett besök på Saab i Linköping hösten 2015. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Den svenska vapenexporten fortsätter att öka kraftigt. Förra året steg försäljningen med hela 45 procent jämfört med 2015. Vapen och krigsmateriel säljs bland annat till diktaturer och som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar.

Förra året såldes svenskt krigsmateriel för 11 miljarder kronor. En kraftig ökning med hela 45 procent jämfört med året innan, enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

Sedan början av 2000-talet har vapenexporten mer än tredubblats, detta enligt Svenska freds årliga sammanställning. Organisationen spår nu en fortsatt ökning de kommande åren, trots regeringens tidigare beslut om att skärpa regelverket.

– Det är väldigt oroande att se att försäljningen till diktaturer fortsätter, säger Linda Åkerström som är ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska freds och författare till den uppmärksammade boken Den svenska vapenexporten som släpptes förra året, till Arbetaren.

Förra årets största enskilda affär var försäljningen av Saab-Gripen till Brasilien. Av den totala exporten såldes 88 procent av krigsmaterialet till länder inom EU, det europeiska ekonomiska samarbetsrådet EES och till Kanada, Sydkorea, USA och Brasilien.

– Vi märker av mycket förfrågningar. Det är ett ganska stort intresse för att köpa krigsmateriel. Fler börjar se över sitt hus nu helt enkelt. Vi har ju haft en nedåtgående trend för försvarsutgifter men nu finns det en diskussion om att gå upp till vissa procentmål i Nato, och det kommer att påverka, säger Christer Ahlström, generaldirektör vid ISP, till nyhetsbyrån TT.

Det finns ingen trovärdighet för en feministisk utrikespolitik som tillåter vapenexport till länder som förtrycker sin egen befolkning.
Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska freds

Men den svenska exporten går också till Qatar, Pakistan, Saudiarabien, Oman, Brunei, Thailand och Förenade Arabemiraten. Hårda diktaturer och länder som kontinuerligt bryter mot mänskliga rättigheter. Totalt uppgick exporten till länder i Mellanöstern till 160 miljoner kronor. Detta trots att regeringen utlovat skärpta regler.

– Det finns ingen trovärdighet för en feministisk utrikespolitik som tillåter vapenexport till länder som förtrycker sin egen befolkning, som till exempel Saudiarabien. Man kan inte kompromissa om kvinnors och flickors rättigheter, säger Linda Åkerström.

En av de mer uppmärksammade och kritiserade svenska vapenaffärerna de senaste åren är den av Saabs radar- och stridsledningssystem Global Eye som gjordes med Förenade Arabemiraten. Landet är direkt delaktigt i de saudiledda flygattackerna i det blodiga kriget i Jemen som människorättsorganisationer som bland annat Human Rights Watch beskriver som krigsbrott.

Svenska Freds är också oroade över den ökade försäljningen till bland annat Pakistan.

– Nu gäller det att lyfta den här frågan ännu mer och visa var vi står. En majoritet av riksdagens ledamöter tillhör partier som har kongressbeslut på att stoppa vapenexporten till diktaturer. Om vi inte vill fortsätta att beväpna förtryckarregimer i framtiden måste vi sätta stopp för det nu, säger Linda Åkerström.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga