Inrikes #16/2017

Socialstyrelsen ska följa upp våldet mot kvinnor

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att stödja genomförandet av en uppföljning av den nationella strategin för att förebygga mäns våld mot kvinnor. Tanken är bland annat att förbättra kunskapen om förekomsten av våld samt att genomföra en kartläggning av hedersrelaterat förtryck.

Den nuvarande nationella strategin mot mäns våld mot kvinnor bygger på en tidigare överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Nu får Socialstyrelsen i uppgift att genomföra en uppföljning i syfte att bli bättre på att bekämpa problemet.

– Regeringen står för en rejäl ambitionshöjning när det gäller att motverka mäns våld mot kvinnor. Vi fattar beslut för en långsiktig förändring. Vi kommer alltid ha fokus på de våldsutsatta men ambitionen måste vara att slaget aldrig ska utdelas och att våldtäkten aldrig ska ske, säger barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i ett pressmeddelande.

Bland annat vill regeringen att kunskapen inom socialtjänst och hälso- och sjukvård ska bli bättre och att kompetensstödet till vård- och omsorgspersonal ska stärkas.

I slutet av mars nästa år väntas Socialstyrelsen komma med en första delredovisning och uppdraget beräknas vara klart inom tre år.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga