De omfattande protesterna i Rumänien tycks ha gett resultat. I helgen backade nämligen regeringen kring det omstridda lagförslaget om straffrihet för korruption och maktmissbruk.
Som Arbetaren rapporterade förra veckan ledde ett nytt lagförslag från den socialdemokratiskt ledda regeringen i Rumänien till de största protesterna i landet sedan östblockets fall 1989.
Lagförslaget, som bland annat skulle innebära straffrihet för korruption och maktmissbruk, fick över 100 000 människor att samlas utanför regeringsbyggnaden i huvudstaden Bukarest för att protestera. Demonstrationerna spred sig även till flera andra städer runt om i Rumänien.
I söndags backade regeringen ett första steg när de tog tillbaka ett dekret i lagförslaget. Något som inte lugnande de uppretade demonstranterna. Redan på måndagsförmiddagen tillkännagav sedan regeringen att lagförslaget dras tillbaka helt.
Lagförslaget, som skapat stora rubriker inte bara inom landet utan även fått EU att kritisera regeringen, skulle ha inneburit att korruptionsbrott på upp till 420 000 kronor avkriminaliseras. Motiveringen var att landets fängelser redan är överfulla och att regeringen måste frigöra resurser.
Men oppositionen och demonstranterna menade att de styrande politikerna därigenom försökte skydda sig själva i landet som länge brottats med stora korruptionsproblem.
Under måndagen lästes en misstroendeförklaring mot den sittande regeringen upp i parlamentet, där oppositionen bland annat krävde flera ministrars avgång efter turerna med förslaget till lagändring. Men regeringen, som styr i majoritet, har meddelat att ingen kommer att avgå.