Utrikes #11/2017

Rumänien backade om straffriheten

”Avgå (president) Iohannis” kräver en demonstrants plakat i Bukarest på måndagen. Redan på måndagsförmiddagen tillkännagav regeringen att det hårt kritiserade lagförslaget dras tillbaka helt. Foto: Darko Bandic/TT

De omfattande protesterna i Rumänien tycks ha gett resultat. I helgen backade nämligen regeringen kring det omstridda lagförslaget om straffrihet för korruption och maktmissbruk.

Som Arbetaren rapporterade förra veckan ledde ett nytt lagförslag från den socialdemokratiskt ledda regeringen i Rumänien till de största protesterna i landet sedan östblockets fall 1989.

Lagförslaget, som bland annat skulle innebära straffrihet för korruption och maktmissbruk, fick över 100 000 människor att samlas utanför regeringsbyggnaden i huvudstaden Bukarest för att protestera. Demonstrationerna spred sig även till flera andra städer runt om i Rumänien.

I söndags backade regeringen ett första steg när de tog tillbaka ett dekret i lagförslaget. Något som inte lugnande de uppretade demonstranterna. Redan på måndagsförmiddagen tillkännagav sedan regeringen att lagförslaget dras tillbaka helt.

Lagförslaget, som skapat stora rubriker inte bara inom landet utan även fått EU att kritisera regeringen, skulle ha inneburit att korruptionsbrott på upp till 420 000 kronor avkriminaliseras. Motiveringen var att landets fängelser redan är överfulla och att regeringen måste frigöra resurser.

Men oppositionen och demonstranterna menade att de styrande politikerna därigenom försökte skydda sig själva i landet som länge brottats med stora korruptionsproblem.

Under måndagen lästes en misstroendeförklaring mot den sittande regeringen upp i parlamentet, där oppositionen bland annat krävde flera ministrars avgång efter turerna med förslaget till lagändring. Men regeringen, som styr i majoritet, har meddelat att ingen kommer att avgå.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga