Litteratur #4/2017

Ungernrevolten i repris

Ryska trupper tågade den 1 november 1956 in i landet och besatte Budapest efter svåra gatustrider. På bilden har folket rivit en staty av Stalin och vandaliserat fordon. Foto: TT

[BOK] Uppror Sture Källberg Bokförläggarna Röda Rummet, 2016 2016 var året för 60-årsminnet av revolten i Ungern mot den sovjetiska regimen och dess hårda tag. Sverige tog emot många av de flyktingar som kom i tusental på flykt då Sovjetunionen med sina tanks slog ned frigörelseförsöket. Den unge fredsaktivisten Sture Källberg råkade vara på plats […]

[BOK] Uppror
Sture Källberg
Bokförläggarna Röda Rummet, 2016

2016 var året för 60-årsminnet av revolten i Ungern mot den sovjetiska regimen och dess hårda tag. Sverige tog emot många av de flyktingar som kom i tusental på flykt då Sovjetunionen med sina tanks slog ned frigörelseförsöket.

Den unge fredsaktivisten Sture Källberg råkade vara på plats i Budapest och följde skeendena på plats, under de korta skälvande dagar då så många trodde att uppror var möjligt. Han greps själv under en kort tid innan han utvisades till Sverige.

Tio år senare utgavs hans bok Uppror, och gavs i höstas ut i nytryck av Bokförläggarna Röda Rummet med ett nyskrivet efterord.

Upproret var mer utdraget än man kanske tänker. Per Leander berättar i sitt förord om hur förhoppningarna om en mjukare koppling till Moskva som väcktes efter Stalins död 1953 och efterträdaren Chrusjtjov tydliga fördömanden av hans skräckdiktatur.

Men den revolt som växte fram ur ett folkligt, närmast frihetligt engagemang i fackliga och andra rörelser blev, när den började formaliseras, ett hot mot hela tanken bakom östblockets satellitstatssystem.

Många av de unga soldater som skickades till Ungern för att massakrera revolten förstod inte vad det hela handlade om och den för tiden unikt mediebevakade processen berättar om förvirringen hos dem, vilket också Källberg berättar om i sin bok.

Sture Källberg berättar om såväl bakgrunden till revolten som om enskilda aktörer. Han har också lagt till ett kapitel om efterspelet och hur landet utvecklats sedan de där dagarna som kom i världens fokus.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga