Litteratur #4/2017

Till alla galna kattanter

Kulturskribenten Annina Rabe växte upp med en svart katt som hette Micke och har älskat katter sedan dess. Fotografen Julia Lindemalm utforskar sedan 2011 relationen mellan människa och djur i olika projekt. Foto: Press

[BOK] Katt People Julia Lindemalm och Annina Rabe Modernista, 2016 När jag flyttade hemifrån var en av de första saker som jag insåg saknades i mitt nya hem en katt. En artonårig relation inleddes därför strax med en liten svart honkattunge jag ringde på genom en annons. Ganska snart fick hon sällskap av en vuxen, […]


[BOK] Katt People
Julia Lindemalm och Annina Rabe
Modernista, 2016

När jag flyttade hemifrån var en av de första saker som jag insåg saknades i mitt nya hem en katt. En artonårig relation inleddes därför strax med en liten svart honkattunge jag ringde på genom en annons.

Ganska snart fick hon sällskap av en vuxen, omhändertagen katthona. Den senare var nästan helsvart, stor för att vara hona och avmagrad med krokig rygg men med omisskännligt stark kattintegritet och hon gjorde mig genast till sin. Det var två mycket olika personligheter jag kom att dela mitt hem med under många år.

Jag tror de flesta som levt med katt vet vad jag menar om jag skulle försöka beskriva de band man utvecklar till en katt och det vittnar också fotoboken Katt People av Julia Lindemalm och Annina Rabe om. Framförallt handlar det i Katt People om det specifika i relationen mellan människa och katt. Om kattkärlek.

Rabe skriver i inledningen om människans förhållande till katten, på ett personligt såväl som ett historiskt plan. Den egyptiska katthövdade gudinnan Bastet och hennes hängivna tillbedjare av denna eldens och gravida kvinnors lyckosamma men i krigsslag skoningslösa, gudomlighet har här en given plats.

I kontrast står det senare europeiska katthatet, där katten på sina håll betraktades som en inkarnation av djävulen och de som höll sig med katt ansågs stå i förbindelse med denna. Man kan nästan undra om inte vår tids populärkulturella bild av ”kattkvinnan”, den äldre ensamma som antas misslyckats med att hitta en man och därför omger sig med på tok för många katter och prylar är en direkt arvtagerska, om än utan djävulskopplingen?

Klart står i alla fall att katten aldrig fullt ut domesticerats, då vissa beteenden inte går att avla eller dressera bort. Inte heller att vi kan förvänta oss en katts kärlek. Den ges på kattens egna villkor.

Fotografen Lindemalm har tagit finstämda porträtt av katter och deras människor. Det är bilder från hem och kattutställningar. Vi möter också engagemang i form av arbete med omplaceringar och katthotell. Eller katter som lever förvildade, som i skogen i Torup där volontärer dagligen ställer ut foder.

Det märks att Lindemalm utforskat relationen mellan människa och djur i tidigare projekt, det finns något inkännande i bilderna och hon lyckas ofta skickligt fånga katterna som egna personligheter, ibland med blicken mötande kamera och betraktare.

Katt People uppges vara tillägnad alla ”crazy cat ladies” oavsett kön. Jag kan tänka mig att den platsar hos både kattälskare och fotointresserade.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984