Inrikes #4/2017

Nytt strejkvarsel från Hamnarbetarförbundet

I november förra året genomförde Hamn4an flera punktstrejker i Göteborgs containerhamn som en reaktion på vad de kallade APM Terminals ”fackföreningsfientliga politik”. I december kom beskedet att ett trettiotal arbetare varslas om uppsägning. Foto: Adam Ihse/TT

Den infekterade konflikten i Göteborgs containerhamn fortsätter. Nu lägger Hamnarbetarförbundet ytterligare ett strejkvarsel eftersom de inte kallats till förhandlingen om uppsägningen av 30 arbetare. Trots att majoriteten av dem tillhör just Hamnarbetarförbundet väljer arbetsköparna att förhandla med Transport.

Konflikten på Göteborgs containerhamn har pågått i snart ett år. Som Arbetaren flera gånger rapporterat organiserar Hamnarbetarförbundet omkring 85 procent av de anställda. Ändå är det med Transport som arbetsköparna APM Terminals förhandlar.

Så sent som i november förra året genomförde Hamn4an flera punktstrejker som en reaktion på vad de kallade APM Terminals ”fackföreningsfientliga politik” och i december kom beskedet att ett trettiotal arbetare varslas om uppsägning.

Den sammanlagda siffran väntas dock bli betydligt högre då även flera visstidsanställda hamnarbetare riskerar att drabbas. Sammanlagt, enligt facket, hotas 60 personer med uppsägning.

Enligt arbetsköparna görs uppsägningarna på grund av att volymerna i hamnen minskat sedan konflikten drog igång förra våren. Hamnarbetarförbundet däremot ser varslen som ett direkt svar på strejkerna.

Nu ställs vi inför ett renodlat utpressningsvarsel, där företagsledningen slängt ut oss från förhandlingsrummet.
Peter Annerback, ordförande för Hamnarbetarförbundets avdelning 4

Trots att majoriteten av dem som nu hotas med uppsägning tillhör Hamn4an så är förbundet utestängda från de kommande förhandlingarna. Därför varslar de nu om ytterligare stridsåtgärder i form av en åttatimmarsstrejk samma dag som förhandlingarna mellan arbetsköparna och Transport inleds tisdagen den 24 januari.

– Företagsledningen fortsätter med sin konfrontationslinje och verkar inte kunna byta spår. Nu ställs vi inför ett renodlat utpressningsvarsel, där företagsledningen slängt ut oss från förhandlingsrummet och försöker skrämma hamnarbetarkollektivet till att acceptera nedskärningar i bemanningen. Det är för jäkligt, säger Hamn4ans ordförande Peter Annerback till Arbetaren.

Vad hoppas du ert nya strejkvarsel kommer att leda till?

– I slutändan en lösning på alltihop naturligtvis. Någonstans hoppas jag ju att de kommer till sans innan vi går ut i strejk.

Vad säger medlemmarna?

– De är vansinniga på hela situationen. Och inte bara våra medlemmar utan de flesta anställda här ute.

Några av de krav som Hamn4an strider för i den pågående konflikten är bland annat skriftliga garantier om att de fackliga organisationernas medlemmar fritt ska kunna utse sina förhandlingsdelegationer.

De kräver också att de arbetare som utlovats kompensation då de jobbat extraskift vid den senaste schemaomläggning omedelbart ska få betalt, samt att arbetsköparna APM Terminals håller sig till de gällande tidsreglerna i semesterlagen, föräldraledighetslagen samt till det lokala kollektivavtalet.

– Det enda de lyckas åstadkomma med varslet är att ännu fler, både kollektivanställda och tjänstemän, mår dåligt på arbetsplatsen. Men mest av allt är folk förbannade. Visar företagsledningen ingen förhandlingsvilja eller respekt för de anställda så återstår ju till sist bara krig, säger Peter Annerback.

Om ingen uppgörelse nås bryter strejken ut vid lunchtid den 24 januari. Sedan tidigare råder det blockad mot nyanställningar, inhyrning och övertidsarbete vid containerterminalen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga