LO/TCO rättsskydd tar nu ett förvirrande fall av avsked till Arbetsdomstolen. Det gäller en Kommunal-medlem som fick sparken efter att ha hjälpt en arbetskamrat att bjuda de boende på middag.
– Han blev avskedad och anklagad för att på något sätt ha medhjälpt till grov stöld. Han förstår inget själv av det. Just nu finns det inget som pekar på att han skulle begått några oegentligheter, säger Olov Östensson, jurist på LO/TCO-rättsskydd.
Händelsen inträffade i juli förra året på ett privatägt flyktingboende i Hedemora kommun. Mannen hade jobbat som boendesamordnare på boendet i ett år när en av arbetskamraterna berättade att han just fått beskedet att dennes fru skulle komma till Sverige och ville bjuda på mat han lagat.
Boendesamordnaren ville dela glädjen och hade tagit med sig mat han lagat som han ville bjuda mannen och de tre boende på, men han saknade bestick och tallrikar. Han låste då upp köket och de åt den medhavda maten och diskade sedan efter sig.
Dagen efter kallades han till möte med cheferna som avskedade honom på dagen med anklagelser om medhjälp till stöld av mat, kaffe och post. Han tog då kontakt med facket som höll förhandling med arbetsköparen, Caxoher vård och omsorg.
Bolaget stod då fast vid sin linje och hänvisade till filmat bevis och pågående polisutredning. Förhandlingen ajournerades i väntan på bevisen, men de kom aldrig.
– Förhandlingen avslutades sedan i oenighet, men när protokollet skulle justeras höll sig företaget undan. De har inte presterat någon bevisning av att något har stulits. Min klient har inte heller delgivits misstanke av polisen, säger Olov Östensson.
Det finns inget som tyder på att medlemmen skulle ljuga och företaget håller sig undan.
Olov Östensson, jurist på LO/TCO-rättsskydd
Sedan dess har inte företaget kunnat nås. Facket anser att avskedandet är helt grundlöst och har därför nu gått vidare till rätten. Eftersom anställningskontrakt och lönespecifikationer kommer från olika bolag har stämningar nu riktats mot båda bolagen i Arbetsdomstolen respektive Hedemora Tingsrätt.
Facket kräver att bolaget betalar utebliven lön och ett allmänt skadestånd, totalt över 350 000 kronor.
– Han vill inte jobba kvar där och känner sig väldigt kränkt av anklagelsen. Det finns inget som tyder på att medlemmen skulle ljuga och företaget håller sig undan, då kanske du förstår varför vi går vidare, säger Olov Östensson.
När Arbetaren söker bolagets vd Björn Friman, når vi inte heller honom. Senare får vi beskedet att han är på semester. Men i stället når vi Marcus Träff, som sitter i bolagens styrelser. Han är fåordig.
– Vi har gjort rätt och står för vad vi gjorde. I övrigt har vi inga kommenterar. Det säger allt jag vill säga, från vår sida finns inga frågetecken, säger han.
Marcus Träff vidhåller dock att bevisen finns och att händelsen verkligen har polisanmälts. Att inga bevis visats upp beror, enligt honom, på att polisen skulle ha lämnat ut det till facket men att det aldrig gjorts.
Varför har ni inte justerat protokollet?
– Det kan jag inte svara på.
Bolaget Caxoher driver flera boenden i landet och har varit inblandade i flera kontroverser. Bland annat upptäckte Inspektionen för vård och omsorg, IVO, vid en oanmäld inspektion 2015 att boendet utanför Hedemora saknade tillstånd. Sedan dess pågår också en långdragen konflikt om bygglov med kommunen.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr