Inrikes #2/2017

Höjd avgift för många a-kassemedlemmar

Kommunals, Handels och Journalistförbundets a-kassor höjer nu sina avgifter. Foto: Christine Olsson/TT. Montage: Arbetaren

Tre stora a-kassor har höjt sina medlemsavgifter sedan årsskiftet. Detta fastän arbetslösheten sjunker bland medlemmarna. Anledningen är den höjda dagsersättningen för de som blivit arbetslösa.

Hundratusentals medlemmar i Kommunals, Handels och Journalistförbundets a-kassor får sina avgifter höjda. Detta trots att arbetslösheten minskar bland a-kassornas medlemmar, rapporterar nyhetsbyrån TT.

FAKTA | Dyraste a-kasseavgifterna per månad

GS a-kassa: 155 kronor
Sekos a-kassa: 149 kronor
Hamnarbetarnas a-kassa: 145 kronor
Journalisternas a-kassa: 135 kronor
Sveriges arbetares a-kassa: 135 kronor

Anledningen är regeringsbeslutet från hösten 2015 som innebär en kraftigt höjd dagsersättning de 100 första dagarna för den som blivit arbetslös, från 680 kronor till 910 kronor om dagen. Något som påverkat flera av a-kassornas ekonomi.

Att arbetslösheten däremot sjunkit under samma period, och att alltså färre medlemmar plockar ut a-kassa, påverkar inte i samma utsträckning. Det menar åtminstone Pernilla Nilsson som är verksamhetschef på Handels a-kassa, en av de a-kassor som från årsskiftet höjde avgiften för sina medlemmar, från 120 till 132 kronor i månaden.

– Vi tycker naturligtvis att det är jättepositivt att dagsersättningen höjdes 2015 men samtidigt påverkar ju det vår ekonomi och de pengar vi ska betala in till staten. 2016 valde vi att inte höja vår avgift och tog då pengar från vårt eget kapital. Men i år måste vi höja. Finansieringsavgiften är ju beroende av dagsersättningen.

Vi tycker naturligtvis att det är jättepositivt att dagsersättningen höjdes 2015 men samtidigt påverkar ju det vår ekonomi och de pengar vi ska betala in till staten.
Pernilla Nilsson, verksamhetschef på Handels a-kassa

Ni är inte rädda att medlemmar ska lämna a-kassan nu när månadsavgiften höjs?

– Det är svårt att säga, det finns naturligtvis alltid en risk när avgifterna förändras men än så länge har vi inte hört något från våra medlemmar. Vi gick ut med den här informationen redan i höstas, säger Pernilla Nilsson till Arbetaren.

Den enda a-kassan som går emot strömmen är Byggnads, som i stället sänker medlemsavgiften med 11 kronor i månaden. Detta gäller dock endast de medlemmar som också är med i facket. Byggnads a-kassa har tidigare fått hård kritik för sina höga avgifter.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga