”Vi är på väg in i ett slavsamhälle”

De drivande i de stockholmska taxichaufförernas kamp för bättre villkor prisas. Tillsammans får de ta emot Förbundet Arbetarsolidaritets pris ”Arbetare till Arbetare” på 5 000 kronor. Arbetaren har pratat med Elisabeth Lundbladh, en av de fem pristagarna, taxiförare och aktiv i föreningen Taxiklubben, om vad det betyder och vad de ska göra med pengarna.

Inrikes
Allonias Sebhatu är en av de fem stridbara taxichaufförer som får ta emot Förbundet Arbetarsolidaritets pris.
Foto: Tomas Oneborg/TT

Hur känns det att få ta emot det här priset?

– Det känns väldigt bra. Det är roligt att bli uppskattad på det här viset. Det är ju ett pris som utdelas årligen till personer som gjort något bra för arbetare och för oss personligen betyder det mycket. Det gör att man känner att man gjort något stort.

Elisabeth Lundbladh.
Foto: Privat

Vad ska ni göra med pengarna?

– Det är ju ett personligt pris och egentligen inte till Taxiklubben. Vi har ännu inte diskuterat om vi ska stoppa in det i klubbkassan. Vi har ju alla så dålig inkomst och behöver varenda krona som kommer in. Vill vi lämna det till klubbkassan är det frivilligt så att vi kan fortsätta med våra aktioner.

Varför tror du att ni blev utvalda?

– Det har säkert att göra med att vi har visat framfötterna och sagt: ”nu är det nog!”. Det är många grupper i samhället som utnyttjas i dag, vi är på väg in i ett slavsamhälle. Men vi har också fått bra genomslag i media. Det är viktigt. Men har vi kommit så här långt, kan också andra grupper göra det.

Vi försöker visa att det inte fungerar i verkligheten bara för att det ser ut att göra det på pappret.

Fyra av pristagarna, från vänster till höger: Konstantinos Marmaridis, Elisabeth Lundbladh, Maqbool Nanng och Allonias Sebhatu.
Foto: Frances Tuuloskorpi

Vad gör ni nu?

– Vi har riktat in oss på problemet med de låga anbuden i de offentliga upphandlingarna. Vi försöker prata med politiker och få dem att inte godta hur låga bud som helst och tro att det kommer att fungera. Vi försöker visa att det inte fungerar i verkligheten bara för att det ser ut att göra det på pappret. Vi känner att vi börjar få bra gehör. Vi kommer att fortsätta att satsa på att påverka politikerna, det är de som kan ändra situationen med lagar och regler.