Utrikes

Kenya satsar stort på att plantera nya skogar

5,1 miljoner hektar mark som avskogats i Kenya ska återplanteras fram till år 2030. Foto: Khalil Senosi/TT

Kenyas regering har inlett en satsning för att bekämpa den omfattande förstörelsen av markområden i landet. För att motverka ökenspridningen ska nya skogar planteras på över fem miljoner hektar mark.

Kenyas miljö- och skogsminister Charles Sunkuli har slagit fast att målet är att 5,1 miljoner hektar mark som avskogats ska återplanteras fram till år 2030. Därmed ska den andel av landet som täcks av skogar öka från nuvarande 7 till minst 10 procent.

– Vi har lanserat en fond som ska hjälpa människor som bor på torra och skadade marker att få en inkomst genom att delta i satsningen, säger Charles Sunkuli.

Uttalandet gjordes nyligen i samband med ett FN-möte om kampen mot ökenspridningen som hölls i Nairobi.

Skogsplanteringen ska främst genomföras i landets torra och medeltorra områden. För att lyckas med projektet kommer man inom programmet att satsa på trädsorter som är särskilt lämpade för att kunna stå emot torkor.

Samtidigt pågår forskning för att få fram träd som är särskilt lämpade att plantera i torra områden. Kenyas skogsforskningsinstitut, Kefri, har skapat en särskild avdelning för detta forskningsområde.

James Ndufa vid Kefri säger att befolkningstillväxten har lett till att många gamla skogsområden förvandlats till jordbruksområden, vilket i sin tur bidragit till att marker utarmats och ökenspridningen förvärrats. Forskarna blickar även framåt.

– Det handlar om att få fram träd som klarar mycket varmare och torrare förhållanden, i klimatförändringarnas spår, säger han.

Forskarna använder sig av konventionella metoder för att förädla träden. Men James Ndufa säger också att man planerar att kunna producera genetiskt förädlade trädsorter som står emot torkor, växer snabbt och leder till virke av hög kvalitet. Målsättningen är att detta ska kunna återuppliva skadade marker och öka skyddet av den biologiska mångfalden.

Folk får ofta gå utan mat när skördarna går fel och när de saknar pengar så fäller de träd för att kunna tillverka träkol som kan säljas billigt.
Veronica Kioko, boende i området Kitui i Kenya

Många bönder i torra områden får bara fram små skördar, vilket leder till att de i stället tvingas exploatera andra naturresurser. James Ndufa säger att många befolkningsgrupper livnär sig på att fälla träd som sedan säljs som ved i bland annat huvudstaden Nairobi.

Veronica Kioko, som bor i området Kitui, menar att skövlingen av skogar hänger samman med fattigdomen och bristen på mat. Enligt henne har lokalbefolkningen blivit informerad om vikten av att skydda skogarna, men trots det huggs många träd ned i syfte att få fram träkol.

– Folk får ofta gå utan mat när skördarna går fel och när de saknar pengar så fäller de träd för att kunna tillverka träkol som kan säljas billigt, säger Veronica Kioko.

Frank Msafiri, ordförande för den kenyanska avdelningen av SusWatch, ett nätverk av östafrikanska organisationer som arbetar med hållbarhetsfrågor, menar att det behövs storskaliga satsningar för att motverka ökenspridningen och utarmningen av marker. Han menar att fattigdomen kombinerad med bristen på vatten och den tilltagande avskogningen bidrar till att underblåsa konflikter.

Enligt Frank Msafiri måste alla som arbetar med vatten-, skogs- och jordbruksfrågor samverka.

– De bör samla sina strategier gemensamt i syfte att satsa på en hållbar markanvändning, säger han.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga