Inrikes

SD-kritik tystad i Gävle kommunfullmäktige

När fullmäktigeledamoten Seppo Maine, V, skulle lämna partiets röstförklaring och tog upp SD:s bakgrund blev han flera gånger avbruten av kommunfullmäktiges ordförande, Patrik Stenvard, M (i mitten av bilden). Videoupptagning: Gävle kommun. Montage: Arbetaren

I måndags föredrog Sverigedemokraterna en motion i Gävle kommunfullmäktige. När Vänsterpartiets Seppo Laine höll ett anförande om varför hans eget parti röstade emot motionen blev han tystad av ordföranden. – Jag blev lite förvånad. Många har sagt konstiga saker i kommunfullmäktige utan att avbrytas, säger Seppo Laine till Arbetaren.

SD:s motion handlade om att utöka antalet laddningsstationer för mobiltelefoner och läsplattor i Gävle, rapporterar Arbetarbladet. Trots att V höll med i sakfrågan valde man att rösta emot förslaget. När Seppo Laine skulle lämna partiets röstförklaring blev han flera gånger avbruten av kommunfullmäktiges ordförande, Patrik Stenvard, M.

– Det är klart man inte vill avbryta en talare. Men Seppo Laine höll sig inte till ämnet och då måste man säga ifrån, säger Patrik Stenvard till Arbetaren.

”Jag tycker det blir märkligt om man inte förklarar bakgrunden till hur man röstat”, säger Seppo Laine, V.
”Jag tycker det blir märkligt om man inte förklarar bakgrunden till hur man röstat”, säger Seppo Laine, V. Foto: Privat

Han säger att det finns en arbetsordning som fastslår att politikerna kan bli avbrutna om de inte håller sig till ämnet. Enligt honom fortsatte Seppo Laine med sitt anförande om Sverigedemokraternas fascistiska bakgrund trots att han flera gånger blev tillsagd att inte avvika från sakfrågan.

– Vi har väl olika synpunkter på procedurfrågan. Jag tycker det blir märkligt om man inte förklarar bakgrunden till hur man röstat, säger Seppo Laine.

Han menar att det är viktigt att rösta emot de motioner som lämnas av SD, även de som ter sig okontroversiella, för att motverka en normalisering av partiet.

– Jag ville prata om hur fascister och nazister tagit sig in i den parlamentariska sfären och skaffat sig en ytterligare plattform utöver att hota och förfölja folk, säger han.

”Om man inte gillar arbetsordningen kan man ju ändra på reglementet”, säger Patrik Stenvard, M.
”Om man inte gillar arbetsordningen kan man ju ändra på reglementet”, säger Patrik Stenvard, M. Foto: Daniel Kvarnlöf

Situationen i Gävles kommunpolitik har vållat mycket uppmärksamhet det senaste året, även nationellt, eftersom de borgerliga allianspartierna här valt att regera med stöd från Sverigedemokraterna, efter att ha fällt de rödgrönas budget. Detta alltså trots att de utan SD:s röster har färre mandat än de rödgröna. Kritiker har hävdat att detta banar väg för framtida liknande uppgörelser med SD på riksnivå.

Patrik Stenvard menar att Seppo Laine kan ha rätt i att det sker en normaliseringsprocess, men framhåller vikten av att ändå förhålla sig till diskussionen.

Ska inte diskussioner om ideologi få plats i politiska rum?

– Det är bra att ha möjlighet att prata fritt och att det är högt i tak. Men det är svårt att dra en gräns. Om man inte gillar arbetsordningen kan man ju ändra på reglementet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga