Utrikes

“Utvecklingsbankerna kvar i gamla hjulspår”

Europeiska investeringsbanken är en av de institutioner som pekas ut som bristfälliga när det gäller att ta ansvar för att mänskliga rättigheter inte kränks. Bilden är på Ungerns president Viktor Orbán vid invigningen av investeringsbankens Budapestkontor i juni i år. Foto: Szilard Koszticsak/TT

Förra året dödades i genomsnitt tre miljöaktivister per vecka. Det var det blodigaste året som den Londonbaserade intresseorganisationen Global Witness dokumenterat. Nu uppmanas utvecklingsbanker att säkerställa att de som mottar medel från bankerna respekterar de mänskliga rättigheterna.

Multilaterala utvecklingsbanker som Världsbanken och Europeiska investeringsbanken samarbetar ofta med regeringar och företag vid storskaliga projekt i utvecklingsländer. Både nederländska, finska och centralamerikanska banker har finansierat bygget av Agua Zarca-dammen i Honduras – samma damm som urfolks- och miljöaktivisten Berta Cáceres protesterade mot innan hon mördades i mars.

Human Rights Watch och Oxfam säger att bankerna bär ett ansvar för när lokalbefolkningars rättigheter kränks i samband med olika projekt.

I det nya uppropet som undertecknats av 150 organisationer, som kallar sig Coalition for Human Rights in Development, beskrivs 2015 som det värsta året hittills för miljö- och landaktivister. Under året dödades 185 personer i 16 länder.

De senaste tio åren har utrymmet för civilsamhället krympt.
Soleyana Gebremichael, etiopisk bloggerska som fick det internationella pressfrihetspriset förra året

Mordet på Berta Cáceres var inget undantag.

– De senaste tio åren har utrymmet för civilsamhället krympt. År 2009 stiftade Etiopien två lagar. En lag begränsar civilsamhällets utrymme genom att begränsa de medel som kan stå till förfogande för organisationer. Den andra lagen är en antiterroristlag, säger Soleyana Gebremichael, etiopisk bloggerska som fick det internationella pressfrihetspriset förra året.

Mandeep Tiwana från Civicus, en global allians av civilsamhällesorganisationer i över 130 länder, säger att stater i allt högre grad outsourcar sina skyldigheter. Det ökar korruptionen och civilsamhällets organisationer angrips när de avslöjar korruption bland eliten.

Utvecklingsbankerna stöder tillväxtorienterade utvecklingsprogram som i Etiopien till följd av en nyliberal inriktning, hävdar Mandeep Tiwana.

Jessica Evans vid Human Rights Watch säger att utvecklingsbankerna uppmanas att systematiskt undersöka hur villkoren ser ut för yttrandefriheten, mötesfriheten och föreningsfriheten och använda den kunskapen i sina utvecklingsstrategier för respektive land.

Coalition for Human Rights in Development framhåller att ansvarsskyldigheten måste öka och att bankerna måste försäkra sig om att varje projekt beaktar människorättsaspekter.

Vi ser att multilaterala utvecklingsbanker fortsätter i gamla hjulspår i stället för att samarbeta med människorättsförsvarare.
Jessica Evans, Human Rights Watch

Amnesty International och andra organisationer påpekar att multilaterala utvecklingsbanker som Asiatiska banken för infrastrukturinvesteringar inte gjort människorättsnormer till en prioritet.

– Vi ser att multilaterala utvecklingsbanker fortsätter i gamla hjulspår i stället för att samarbeta med människorättsförsvarare för att sätta press på regeringar och andra som angriper dessa, säger Jessica Evans vid Human Rights Watch.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga