Iyad Yusef och hans familj är flyktingar i dubbel bemärkelse. De är palestinier som flytt från kriget i Syrien. Liksom andra palestinska flyktingar från Syrien saknar de syriskt medborgarskap och betraktas inte som syriska flyktingar av det internationella samfundet. Nu befinner sig familjen i relativ säkerhet på Gazaremsan där människorna lider av konsekvenserna av Israels blockad.
Sedan 2012 har omkring 400 palestinska familjer, omkring 1 800 personer, flytt kriget i Syrien för att ta sig till Gazaremsan som ockupationsmakten Israel kontrollerar hårt. Iyad Yusef och hans familj tog sig med flyg till Kairo, sedan med buss genom Sinai till staden Rafah och sedan till fots genom tunnlar till Gaza.
– Att gå i de underjordiska tunnlarna kändes som att vara instängd i sin egen grav, säger Iyad Yusef.
Han ler när han berättar att han hoppades att befolkningen i Gaza skulle välkomna dem som ”återvändare” på andra sidan. Men när han kom fram och fick en första skymt av hemlandet, som fyllt hans drömmar och i sin frånvaro så tydligt format hans identitet, insåg han att familjen var utlämnad åt sitt eget öde.
Syrien var förr den plats där palestinska flyktingar hade den högsta levnadsstandarden. Jag var statligt anställd i Syrien och nu måste jag låna pengar för att kunna betala hyran.
Iyad Yusef, palestinsk flykting i Syrien
Livet i Gaza har sedan den första dagen varit en kamp i motvind för familjen.
– Det finns ingen långsiktig plan för att ta itu med vår situation, ingen kan erbjuda regelbunden hjälp. Syrien var förr den plats där palestinska flyktingar hade den högsta levnadsstandarden, säger Iyad Yusef.
– Jag var statligt anställd i Syrien och nu måste jag låna pengar för att kunna betala hyran.
För drygt ett år sedan förlorade Iyad Yusef sin syn till följd av högt blodtryck som inte har behandlats.
– Läkarna säger att det inte finns något de kan göra. Kanske skulle det gå att få behandling utomlands och återfå synen, men den möjligheten finns inte här, säger han.
Palestinska flyktingar från Syrien saknar syriskt medborgarskap och betraktas inte som syriska flyktingar av det internationella samfundet. Flyktingar med syriskt medborgarskap får hjälp av FN:s ordinarie flyktingorgan UNHCR, medan palestinska flyktingar från Syrien hamnar under UNRWA:s mandat. Men FN:s hjälporganisation lider av ett kroniskt ekonomiskt underskott.
Befolkningen i Gaza lider av konsekvenserna av Israels blockad och splittringen mellan den palestinska myndigheten och Hamasregeringen.
Palestinier från Syrien som tagit sig in illegalt och som inte registrerats av Israel, som har kontroll över folkbokföringsregistret, kan inte ens ansöka om att lämna landet. Det enda de kan få från de lokala myndigheterna är ett id-kort utan ett nummer.
– Det finns viss hjälp för barnen att få genom UNRWA, de är i alla fall inskrivna i skolan. Men för oss vuxna finns det praktiskt taget ingenting, säger Iyad Yusef.
Endast ett fåtal ickestatliga organisationer erbjuder någon form av hjälp, men organisationernas budgetar är ofta knutna till specifika projekt och mottagare.
Många organisationer utgår från att UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, tar hand om flyktingarna. Men UNRWA står inför stora problem.
– Vi står inför den svåraste krisen hittills när det gäller finansieringen, säger Chris Gunness, UNRWA:s talesperson.
Han påminner om att det är många aktörer involverade.
– Det här är också en fråga för israelerna. Människor lever i en fruktansvärd situation i Gaza på grund av blockaden.
Människor lever i en fruktansvärd situation i Gaza på grund av blockaden.
Chris Gunness, UNRWA:s talesperson
En grupp palestinska flyktingar från Syrien har startat föreningen Hakki för att kunna göra sina röster hörda. Hakkis talesperson Omar Ouda kom till Gaza 2012.
– Även när vi var få tog det lång tid att få någon hjälp över huvud taget. Vi har genomfört demonstrationer utanför Socialdepartementet för att visa att vi finns här och att vi behöver en långsiktig lösning, berättar han.
UNRWA har bidragit med lite medel för att hjälpa några familjer att betala hyran och en del flyktingar har fått tillfälliga jobb.
– Men det finns ingen regelbunden hjälp. Mestadels får vi se efter oss själva, säger Omar Ouda.
Vi har genomfört demonstrationer utanför Socialdepartementet för att visa att vi finns här och att vi behöver en långsiktig lösning.
Omar Ouda, talesperson för föreningen Hakki
Många har tappat tron på att kunna stanna kvar i Gaza.
– Vi är jurister, lärare och läkare som söker möjlighet att stanna i Gaza, Palestina, i vårt hemland. De som kan skaffar pengar för att ge sig av i hopp om att nå Europa, Kanada eller USA på illegal väg, säger Atef Ammawi, en annan av föreningen Hakkis medlemmar.
Han berättar att 160 av de 400 palestinska familjer från Syrien som nått Gaza hittills sedan 2012 har gett sig av.
Human Rights Watch beskrev i en rapport i april 2012 att palestinska flyktingar från Syrien häktats i Jordanien. Egypten införde enbart transittillstånd för genomresa och Libanon skärpte reglerna för att slutligen neka palestinska flyktingar inträde 2015 och i vissa fall tvångsdeportera palestinier.