Storvarsel på SSAB – 500 anställda kan tvingas gå

Ståljätten SSAB varslar nästan 500 personer om uppsägning. I Oxelösund får 150 arbetare gå, i Borlänge ryker över 20 procent av tjänstemännen. För facken gäller det att rädda alla som räddas kan.

Inrikes
I Oxelösund har SSAB meddelat att 150 arbetare ska bort.
Foto: Mark Earthy/TT

Förhandlingar mellan ståltillverkaren SSAB och facken är nu igång kring det stora uppsägningsvarsel som lades förra fredagen. Allt som allt har 465 personer varslats i Sverige och Finland, varav 415 på svenska arbetsplatser.

Även om både Luleå och Stockholm berörs kommer huvuddelen av neddragningarna att ske i Borlänge och Oxelösund. I Oxelösund har bolaget meddelat att 150 arbetare ska bort.

– Det är tungt, helt enkelt. Vi har vetat om att det varit sparkrav om företaget inte gått bättre. Men det är ändå tungt när det kommer, säger Jimmy Gustafsson ordförande för IF Metall-klubben på SSAB i Oxelösund.

Nästa vecka inleds förhandlingar och klubbordföranden hoppas att den absoluta merparten av uppsägningarna kan lösas genom pensionsavgångar. En lösning han hoppas på är att IF Metalls TOF-avtal nu kan sättas på prov. Sedan 2013 har de anställdas övertid lagts i en pott som ska kunna användas vid tillfälliga neddragningar.

Samtidigt har Jimmy Gustafsson svårt att förstå hur produktionen ska kunna upprätthållas med så pass många färre anställda.

–  Vi vet inte hur företaget vill lösa det. Vi går redan i dag otroligt kort om folk, så vi har svårt att se att man kan nalla de 150 utan att påverka produktionen, säger han.

I Borlänge är det tjänstemännen som får gå. Där har 160 av 700 varslats, en neddragning på över 20 procent. Extra hårt är slaget sedan 40 fick gå för exakt ett år sedan.

– Det är jättetufft och folk mår inte bra. Så är det ju. De är oroliga och fundersamma. Dessutom är SSAB en stor arbetsgivare i kommunen och hela Borlänge kommer att påverkas, säger Tomas Jansson, ordförande i Unionenklubben på SSAB i Borlänge.

Enligt företaget beror neddragningarna på det dåliga resultat som bolaget gjort under 2015. Bara under det fjärde kvartalet gjorde bolaget en förlust på 1 miljard kronor.