Artikel 1 av 2

Vinsterna uteblev för ägarna – BB läggs ned

Det privata förlossningskliniken BB Sophia blev inte så lukrativ för ägarna och nu hotar förlossningskaos. Landstingsrådet Ella Bohlin, KD, lägger skulden på vårdentreprenören. Men enligt Jonas Sjöstedt, V, ligger ansvaret för nedläggningen hos politikerna som använt livsnödvändig sjukvård som ideologiskt experiment.

Inrikes
Praktikertjänst, som drivit BB Sophia, lägger ned kliniken på grund av minusresultat.
Foto: Thomas Oneborg/TT

Den privata förlossningskliniken BB Sophia var Stockholms Läns Landstings räddningspaket mot förlossningskaoset som hotade både patienter och personalens hälsa.

Nu lägger Praktikertjänst, som drivit verksamheten, ned kliniken på grund av minusresultat. Enligt Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt får nu personal och blivande föräldrar betala priset för politikernas ”ideologiska experiment”.

– Man kan inte ha viktig sjukvård som är beroende av kortsiktigt vinstintresse. Sjukvården kan inte få vara till för att man ska tjäna pengar. Det är det som är skillnaden mellan vinstdriven och landstingsdriven sjukvård, säger han till Arbetaren.

Till Dagens Industri säger Praktikertjänsts vd, Johan Fredriksson, att hela projektet byggde på en orimlig ekonomisk kalkyl och på förhand var dömt att misslyckas.

Ella Bohlin, KD, landstingsråd med ansvar för förlossningsvården, anser att ansvaret vilar hos vårdentreprenören.

– Det gäller att man som vårdaktör kommer in och gör en noggrann beräkning så att man inte missar. Vi måste också kunna lita på vårdgivarnas ord. Nu gick de in och sade att de kunde det.

Man kan inte ha viktig sjukvård som är beroende av kortsiktigt vinstintresse.
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet

Men enligt Jonas Sjöstedt är det de borgerliga landstingspolitikerna som bär ansvaret. Att viktig sjukvård bara kan läggas ned är ett bevis på att marknadsmodellen inte är hållbar inom välfärden.

– Privatisering är en ideologisk sak för borgarna i Stockholm. De ser ett egenvärde i att det offentliga privatiseras. Det här är resultatet, säger han.

Ella Bohlin ser dock inte den misslyckade satsningen som ett bevis för marknadskrafternas tillkortakommande.

– Det är ett tillkortakommande för Praktikertjänst för att deras kalkyler inte går ihop. I det här fallet kan jag bara säga att det är en tråkig utveckling, men det fria vårdvalet är här för att stanna och vi hoppas att andra aktörer visar intresse, säger hon.

Men trots att hon anser att felet vilar hos Praktikertjänst har Ella Bohlin fortfarande förtroende för vårdentreprenören. Att de misslyckats med BB Sophia påverkar inte deras många andra uppdrag åt landstinget.

Artikel 2 av 2

Barnmorskor befarar nytt förlossningskaos

Den privata förlossningskliniken BB Sophia i Stockholm lanserades som lösningen på platsbristen och personalens ohållbara arbetssitation. När nu kliniken läggs ned och de 3500 födslarna per år ska ske på befintliga kliniker är oron bland barnmorskorna stor att kaoset är tillbaka.

Inrikes
BB Sophia som lösning på platsbristen för förlossningar i Stockholm blev bara två år gammal. Nu läggs de privata platserna ned, på grund av dålig lönsamhet, och trycket ökar åter på de kvarvarande klinikerna.
Foto: Tomas Oneborg/TT

Oron är stor bland bland barnmorskorna i Stockholm efter beskedet om att den privata förlossningskliniken BB Sophia läggs ned på grund av bristande lönsamhet endast två år efter att den startades.

De omkring 3 500 födslar som beräknas ske på kliniken ska nu i stället tas om hand av de befintliga klinikerna i länet. Nu riskerar förlossningsvården ta ett steg två år tillbaka i tiden, en tid som barnmorskorna hoppats att de lämnat bakom sig.

– Kommer vi tillbaka till samma antal födande och lika få platser då känns det inte säkert. Görs det inget blir det inte bra med förlossningsvården i Stockholm, säger Jane Stegring, vice ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

För två år sedan slog barnmorskorna i Stockholm larm om det desperata läget inom länets förlossningsvård. Det höga antalet födslar per år, personalbrist och platsbrist ledde till en ohållbar situation både för personalen och de blivande mödrarna. Då hade det gått så långt att barnmorskorna kände sig tvungna att varna för att både personalens och patienters hälsa riskerades.

Eva Nordlund, då en av Barnmorskeupprorets grundare och nu vice ordförande i yrkessammanslutningen Barnmorskeförbundet, beskriver situationen som oacceptabel. I skarpt läge när en födande kvinna kom till sjukhuset hände det ofta att det redan var fullt. Barnmorskorna på plats fick då försöka hitta andra ställen att föda på, en så kallad ”hänvisning”.

– Ett av skälen till att upproret startade var att vi ständigt behövde ringa runt och försöka hitta en plats till kvinnorna, trots att de valt att föda på ett visst sjukhus. Var det fullt även på det andra och det tredje fick vi ta emot föräldrarna ändå och försöka jobba hårdare, säger hon.

Då presenterade Stockholms Läns Landsting det nya privata BB Sophia som lösningen på platsbristen. Enligt både Eva Nordlund och Jane Stegring innebar det ett lättnad i det hårda trycket, även om det inte innebar ett slut på hänvisningarna.

Men samtidigt som de befintliga klinikerna nu måste kunna hantera BB Sophias förlossningar, ökar antalet födslar för varje år och stora omorganisationer och ombyggnationer är planerade.

Men Ella Bohlin, kristdemokratiskt landstingsråd i Stockholms läns landsting med ansvar för förlossningsvården, försäkrar att läget är under kontroll.

– Även om det kom i ett dåligt läge så står vi inte handfallna. Det finns en plan att uppskala kapaciteten i de andra förlossningsklinikerna. Enligt våra underlag kommer vi att klara förlossningsuppdraget, säger hon.

Exakt hur de befintliga klinikerna ska kunna ”skala upp” och om det kommer att innebära extra personal förtydligar hon emellertid inte.

– Vi kommer inte att ha arbetslösa barnmorskor i vårt län. Det kommer att bli en utmaning och man kommer att få vara beredd på att föda på ett annat ställe än man valt. Men det finns en plan. Alla föräldrar ska känna sig trygga, säger landstingsrådet.