Pendeltågsstädarna behåller sina arbeten

Efter vild strejk och hårda förhandlingar med motsträviga arbetsköpare är nu avtal klart. All personal anställd inom pendeltågstrafiken i Stockholm behåller jobben och villkoren när huvudentreprenören byts ut i december.

Inrikes
När ISS den 8 december förlorade städkontraktet på Stockholmspendeln förväntade sig personalen en rak verksamhetsövergång. I stället fick de två dagar före julafton reda på att alla 143 skulle få sparken.
Foto: Jan-Åke Eriksson

På tisdagen blev det slutligen klart. Alla som nu är arbetar på pendeltågen i Stockholm kommer att få behålla både anställningar och villkor när MTR tar över entreprenaden i december.

– Det har skrivits avtal. Samtliga arbetsgivare har nu avtalat om en rak verksamhetsövergång, säger Rainer Andersson, förtroendevald i SEKO:s pendelklubb.

Entreprenadbyten i Stockholms spårtrafik är vardag för den som arbetar på pendeln. Av tradition har det inneburit att personalen rakt av anställs av den som vinner upphandlingen. Det har hittills omfattat även de som är anställda av underentreprenörer.

Vi slogs in i det sista för att kunna hålla ihop klubben.
Rainer Andersson, förtroendevald i SEKO:s pendelklubb

Men när MTR vann upphandlingen av spårtrafiken ville de plötsligt inte ge några tydliga besked när det gällde städpersonalen. I stället fick alla som arbetade för städentreprenören ISS sparken två dagar före julafton. Personalen svarade med att gå ut i vild strejk. Men nu har samtliga entreprenörer gett med sig.

– Vi är mycket nöjda. Särskilt lyckat är att alla får behålla sina pensionsvillkor, även de som har förmånsbestämda tjänstepensioner, sade P-O Fällman, ombudsman vid Seko.

Däremot innebär de nya avtalen att överenskommelsen om att Sekos pendelklubb kunnat organisera samtliga anställda oavsett arbetsköpare nu är bruten.

– Vi slogs in i det sista för att kunna hålla ihop klubben, men hotet från motparten var att om vi inte gick med på att dela på klubben så blev det ingen verksamhetsövergång. Det är smolk i segerbägaren, säger Rainer Andersson.