Erdoğan kan utnyttja IS-terror mot oppositionella

Allt tyder på att det är Islamiska staten som ligger bakom tisdagens bombdåd i centrala Istanbul vilket krävde minst tio dödsoffer. Men för det regerande AKP kan terrorattentatet nu i stället komma att användas mot vänster­oppositionen i landet.

Utrikes
Istanbuls invånare lägger ned blommor nära platsen för terrorattentatet i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel/TT

Terrorattentatet i Turkiet var väntat. Det menar åtminstone statsvetaren och Turkietexperten Ekim Çağlar som precis som den turkiska staten menar att allt tyder på att det är den Islamiska staten, IS, som ligger bakom.

Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som bomben exploderade i det turisttäta området Sultanahmet i centrala Istanbul. Enligt officiella källor är majoriteten av de tio dödsoffren tyska turister. Minst 15 personer skadades också allvarligt.

Redan kort efter dådet gick landets premiärminister Ahmet Davutoğlu ut med uppgifterna om att gärningsmannen var en syrisk medborgare och medlem i terroristorganisationen Islamiska staten.

Trots detta befarar Ekim Çağlar att den blodiga attacken kan komma att användas av det styrande AKP-partiet som ett sätt att fortsätta sin redan hårda krigföring mot landets kurder och vänsteroppositionella.

AKP kan nu framställa sig som orättvist behandlade.

Ekim Çağlar. statsvetare och Turkietexpert

President Recep Tayyip Erdoğan har redan tidigare försökt göra luddiga kopplingar mellan PKK och IS. Inte minst i samband med terrorattacken i Ankara i höstas förra året då över 90 personer omkom i en fredsdemonstration arrangerad av det prokurdiska partiet HDP. Kopplingar få utanför presidentens allra närmaste led ser som sannolika.

– AKP kan mycket väl komma att använda sig av en taktik som säger ”är ni inte med oss är ni emot oss” och därmed dra paralleller mellan IS och diverse vänstergrupper i landet. AKP kan nu framställa sig som orättvist behandlade eftersom de tidigare fått hård kritik för att de skulle stödja IS mot just kurderna, säger Ekim Çağlar.

Hur tror du att det här kommer påverka den redan väldigt upptrappade situationen i Turkiet?

– Den AKP-vänliga opinionen kommer inte påverkas särskilt mycket, och på marken i östra Turkiet kan det just nu inte bli så mycket värre än vad det redan är.

Direkt efter dådet i Istanbul förbjöd den turkiska regeringen media från att direktrapportera från platsen. Enligt Ekim Çağlar handlar det om att AKP snabbt vill få kontroll över nyhetsflödet.

Pressfriheten i Turkiet har som Arbetaren flera gånger rapporterat om försämrats drastiskt de senaste åren. Organisationen Reportrar utan gränser rankar landet på plats 149 i sitt pressfrihetsindex och beskriver situationen för journalister där som svår.

Fortfarande sitter två av landets mest kända journalister fängslade sedan de i somras publicerade uppgifter om hur den turkiska säkerhetstjänsten levererade vapen till just IS. Något som fick president Erdoğan att gå i taket och genast be åklagare utreda dem för spionage.

Om uppgifterna att det är just IS som slagit till mot turistkvarteren i Istanbul stämmer beror det med största säkerhet på att Turkiet upplåtit sina flygbaser till Nato-plan som bombat IS-fästen inne i Syrien.