Utrikes

Ännu ett sjukhus i Jemen bombat

Huthirebeller inspekterar följderna av ett flyganfall i Jemens huvudstad Sanaa. Jemenitiska säkerhetstjänstemän uppgav på onsdagen att den saudiledda koalitionen intensifierat sina angrepp på rebellfästen i Sanaa. Foto: Hani Mohammed/TT

Helvetet i Jemen fortsätter. Förra helgen bombades ytterligare ett sjukhus i provinsen Saada i de norra delarna av landet och minst fyra personer omkom. Ännu en gång misstänks den saudiledda alliansen ligga bakom den blodiga attacken.

Minst fyra personer omkom och tio personer skadades allvarligt när sjukhuset i staden Razeh i Jemen träffades av en raket under söndagen. Sjukhuset stöttas av Läkare Utan Gränser och organisationen har sedan länge sänt ut GPS-koordinater för sina medicinska inrättningar till de stridande parterna i området för att försvara både sig själva och sjukhusets patienter mot angrepp.

– Det finns inte en chans att de som har kapacitet att utföra ett flyganfall eller avfyra raketer inte skulle känna till att Shirasjukhuset var en fungerande hälsovårdsinrättning som tillhandahöll livsviktiga tjänster, säger Raquel Ayora, som är operativt ansvarig för Läkare Utan Gränser i Jemen, till Arbetaren.

Attacken är den tredje mot ett sjukhus där Läkare utan gränser finns på plats på lika många månader och situationen i det krigshärjade landet blir allt mer akut. Som Arbetaren kunde berätta förra veckan har nästan 6 000 personer, varav hälften civila, dödats sedan de saudiledda luftanfallen påbörjades i slutet av mars förra året.

80 procent av befolkningen är enligt FN i behov av humanitär hjälp och siffran väntas av allt att döma komma att stiga ytterligare om striderna mellan de saudistödda regimtrupperna och huthirebellerna fortsätter.

Alla mina patienter hade skador från kriget.

Hella Hultin, kirurg

Hella Hultin är kirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och jobbade vid ett sjukhus i staden Aden för Läkare utan gränsers räkning fram till december förra året. Hon beskriver läget som fruktansvärt.

– Det är förfärligt. Sjukvården är helt havererad och är beroende av frivilligorganisationer. Alla mina patienter hade skador från kriget, säger hon till Arbetaren.

Hella Hultin liknar utvecklingen i Jemen med den i Syrien där läget snart är så allvarligt att de internationella hjälporganisationerna inte kommer att kunna rekrytera frivilliga. Något som i sådana fall kommer att drabba civilbefolkningen hårt.

– Det är ett land med magra människor och det kommer att leda till en svältkatastrof om inte Saudiarabiens matexportsblockad hävs, säger hon.

Hur upplevde du själv jobbet på sjukhuset i Aden?

– Även om det inte flygbombades där jag jobbade – området kontrollerades av den saudiledda alliansen – så var det skottlossning varje dag. Vi fick inte gå ut över huvud taget utan var inomhus i en månad. Läget i Jemen är så fruktansvärt att jag saknar ord och det är hemskt att det fått så lite uppmärksamhet.

Under söndagen reste FN-sändebudet Ismail Ould Cheikh Ahmed till huvudstaden Sanaa för att försöka återuppta de strandade förhandlingarna om vapenvila mellan regeringen och huthirebellerna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984