Utrikes

Starka reaktioner på nya Labourledaren

Socialisten Jeremy Corbin, Labours nye, av många ifrågasatta ordförande. Foto: Alastair Grant/TT

”Ett hot mot nationens säkerhet” – det kallar Storbritanniens konservative premiärminister valet av socialisten Jeremy Corbyn till ny Labourledare. Men om Labour verkligen kan nå politiskt inflytande igen är osäkert i och med det brittiska valsystemet.

KOMMENTAR

Sällan har ett partiledarskifte utmålats som ett sådant ödesval som när Labours medlemmar i helgen röstade fram Jeremy Corbyn, parlamentsledamot för norra Islington i London, till ny ordförande.

Katastrof, sade anhängarna till Tony Blairs projekt att dra Labour mot mitten och göra partiet ”valbart”. Nu kommer Labour inte att kunna vinna ett val på många år, menade de.

Äntligen, sade partiets vänsterflygel – och många till vänster om socialdemokratin även internationellt, Nu är partiet tillbaka på rätt köl.

Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron gick något oväntat ut på Twitter och kallade Labour under Corbyn för ett ”hot mot nationens säkerhet, ekonomisk trygghet och din familjs säkerhet”. Vilket någonstans innebär att han anser att Corbyn faktiskt skulle ha chansen att slå honom i ett val.

Årets partiledarval är det första som genomförs helt efter principen ”en medlem – en röst”. Jeremy Corbyn vann med nära 60 procent av rösterna, långt före någon av de andra tre kandidaterna.

En intressant detalj är att nära hälften av de röstberättigade inte själva var fullvärdiga medlemmar i Labour, utan dels medlemmar i fackförbund och så kallade ”socialist societies” anknutna till partiet, dels registrerade ”supporters”.

Corbyn var överlägsen även bland de fullvärdiga medlemmarna, men krossade allt motstånd i kategorin som kom från fack och partianknutna föreningar.

Det är möjligt att olyckskorparna i Blairs högerflygel får rätt om ”valbarheten” Storbritanniens system med majoritetsval i enmansvalkretsar gör det svårare att nå verkligt politiskt inflytande igen.

Detta även om Labour skulle öka sin väljarbas genom att locka tillbaka väljare från de gröna, och inte minst alla som gått över till Scottish National Party i det tidigare Labourfästet Skottland. Ett relativt stort parti kan blockeras från inflytande, helt utan decemberöverenskommelser.

Å andra sidan är valet av Corbyn, i så många avseenden Tony Blairs totala motsats (utom gällande könet, något som fått kritik), en uppenbar och begriplig motreaktion mot New Labour och Blairs och Milibands förvaltande av en mildare form av thatcherism under så många år.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984