Våldsamt vid fascistdemonstration i Stockholm

Turkiska fascister drabbade på söndagen samman med motdemonstranter i samband med en demonstration arrangerad av bland andra den svenska grenen av den högerradikala turkiska organisationen Ülkü Ocaklari, även kända som Grå vargarna.
En kvinna fick föras till sjukhus med ambulans, och två personer greps.

Inrikes
En kvinna gick till attack mot fascisterna med ett paraply. Hon fick sedan föras till sjukhus med ambulans.
Foto: Arbetaren

Bortåt 700 personer hade samlats på Sergels torg i centrala Stockholm för den tillståndsgivna högerradikala demonstrationen mot den kurdiska gerillan PKK. En mindre grupp motdemonstranter med kurdiska YPG:s gula flaggor samlades en bit från torget. Ett större antal poliser höll grupperna åtskilda, men oroligheter utbröt snabbt. Bland annat kastades en brinnande bengal in i den högerradikala gruppen.

Ett mindre antal fascister tog sig upp till Klarabergsgatan runt hörnet från Sergels torg, där motdemonstranterna samlats. En kvinna rusade emot dem med ett hoprullat paraply lyft över huvudet, och möttes av en spark i magen. Hon fick sedan föras till sjukhus i ambulans. 

Polis som gick emellan fick flaskor gastade på sig, men två män kunde gripas på plats. Motdemonstranterna trängdes ihop längs väggen bakom polislinjer, varpå gatan spärrades av och tömdes på folk.

Samtidigt som kurder och armenier attackeras av högerradikala turkiska nationalister i Turkiet har blodiga sammanstötningar skett på flera håll i Europa. 

I Hannover i norra Tyskland knivhöggs på lördagen en 26-årig kurdisk man svårt vid gatustrider efter en högerradikal turkisk demonstration i staden. Hans tillstånd uppgavs på söndagen vara stabilt, skriver den tyska tidningen HAZ. En femtioårig man har gripits misstänkt för dådet.

I Schweiz huvudstad Bern skadades samma dag ett antal kurdiska motdemonstranter när de rammades – av allt att döma avsiktligt – av en bil i samband med en turkisk demonstration.