”Det krävs mer än fina ord”

Statsminister Stefan Löfven betonade gemensamt ansvar för hela EU när han talade på manifestationen som hölls under parollen ”Refugees welcome” i Stockholm i söndags. Men inga löften gavs om att Sverige skulle göra som Tyskland och göra undantag i den hårt kritiserade Dublinförordningen.

Inrikes
Stefan Löfven talade på Medborgarplatsen i Stockholm i söndags. Därför provocerar det mig när Stefan Löfven säger att 'i mitt Europa bygger vi inte murar'. För det här är ju något vi vetat om ända sedan vi gick med i då­varande EG", säger Rossana Dinamarca, V.
Foto: Maja Suslin/TT

Nu växer kritiken mot att Sverige inte gör mer för att underlätta för människor som flyr krigets Syrien att ta sig hit. Samtidigt som ett jätteengagemang med insamlingar och solidaritetsarbete sprider sig över landet får regeringen kritik för att inte göra tillräckligt.

– Den stora massan vill se en förändring nu och då måste politikerna ställa upp. Sverige tar visserligen ett stort ansvar och det är jättebra, men vi klarar av att ta emot betydligt fler, det har vi gjort förr och det har gått bra.

Det säger Ulrika Årehed Kågström som är svenska Röda Korsets generalsekreterare. Hon säger också till Arbetaren att engagemanget som väckts sedan de fruktansvärda bilderna på den treårige pojken Alan Kurdi började spridas förra veckan saknar motstycke.

Ulrika Årehed Kågström vill att Sverige tar ett större ansvar, både genom att ta emot fler flyktingar och genom att trycka på EU för lagliga vägar in i Europa.

– Jag hoppas verkligen att Stefan Löfven ser det enorma folkliga stöd som nu finns och att han tar till vara på den kraften, säger hon.

Bland annat vill Röda Korset att Sverige ska utöka antalet kvotflyktingar från nuvarande 1  900 per år. Något regeringen öppnat dörren för de senaste dagarna i och med att de nu vill att samtliga kommuner delar på flyktingansvaret.

Men än så länge finns inga beslut i frågan och frustrationen växer hos så väl organisationer som privatpersoner som engagerat sig i flyktingmottagandet.

I skrivande stund har nästan 3 000 flyktingar omkommit på Medelhavet bara i år. Antalet drunk­nade skulle med politiska beslut kunna minskas drastiskt. Bland annat genom ett avskaffande av det så kallade transportörsansvaret, instiftat av EU och som innebär att flygbolag beläggs med stora straffavgifter om de transporterar människor utan giltiga resehandlingar som pass och visum, vilket många av de som tvingats fly saknar.

Inför den jättelika manifestationen på Medborgarplatsen i söndags skrev Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca en uppmärksammad statusuppdatering på Facebook där hon gick till hårt angrepp mot rege­ringen, statsministern och de som skyller situationen kring Medelhavet på flyktingsmugglare.

I stället, förklarar hon, beror det på EU som inskränkt asylrätten och byggt murar mot omvärlden.

– EU:s uppbyggnad bygger på att hålla männi­skor utanför. Därför provocerar det mig när Stefan Löfven säger att ”i mitt Europa bygger vi inte murar”. För det här är ju något vi vetat om ända sedan vi gick med i då­varande EG, säger hon till Arbetaren.

Rossana Dinamarca hoppas nu, precis som flera hjälporganisationer, att det folkliga engagemanget ska smitta av sig på regeringen.

– Nu har ju Löfven ett ypperligt läge att visa att det krävs mer än fina ord.

Har du någon förhoppning att det blir så?

– Jag hoppas inte, jag kräver att det blir så.