Olagligt klotterregister kan finnas kvar

Datainspektionen fann i sin granskning inga belägg för att vaktbolaget CSG fört ett olagligt register över unga personer misstänkta för klotter i Stockholm. Men enligt inspektionen innebär det inte att registret inte finns.

Inrikes
Den olagliga registreringen av unga personer misstänkta för att ha klottrat tros ha pågått sedan mitten av 1990-talet. Datainspektionen utesluter inte att registret finns kvar.
Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Datainspektionen kan i sin granskning av vaktbolaget CSG inte belägga att bolaget fört ett olagligt register över personer som misstänkts ha klottrat.

Utredningen har pågått sedan i juni förra året och inleddes efter att journalisten Kolbjörn Guwallius, i sin bok, avslöjat att företaget olagligen registrerat och kartlagt unga klottermisstänkta. Enligt författaren innebär inte granskningens utfall att registret inte existerar.

– Mina källor är verifierade och stämmer til punkt och pricka. Det finns inget som tyder på att de slutat med registreringen. Det här visar snarare att det är ganska tryggt för CSG att fortsätta, säger Kolbjörn Guwallius.

Han är kritisk till att CSG-chefernas förnekande räckt som garant för att företaget inte registrerar människor. ”Vi skyddar din integritet i IT-samhället,” skriver myndigheten på sin hemsida, ord som enligt författaren ekar tomma.

– Datainspektionen framstår som en tandlös myndighet. Man kan inte hjälpa människor som utsatts för den här typen av integritetskränkning, säger han.

Enligt Datainspektionens jurist Martin Brinnen innebär dock inte granskningens slutsats att man kan vara säker på att registret inte används.

– Nej, det kan man inte vara. Vi är inga poliser och kan inte säkra bevis och förhöra misstänkta, säger han.

Granskningen har, enligt myndigheten, inneburit att myndigheten ställt frågor till vaktbolagets chefer och ett stickprov på en av företagets datorer.

– Men det ligger i sakens natur att det var ett hemligt register, vilket förmodligen inte skulle förvaras på företagets vanliga datorer, säger Martin Brinnen.

Även om det existerar ett olagligt register var sannolikheten att ni skulle finna det alltså låg?

– Ja det var den, men vi måste göra en kontroll. Vi har ställt frågan direkt till dem och de har svarat nej. Skulle det sedan komma fram att det faktiskt existerar är det förstås komprometterade att de har ljugit.

Arbetaren har tidigare skrivit om registreringen som tros ha pågått sedan mitten av 1990-talet först genom Falck Security.

Företaget förlorade kontraktet när deras olagliga registrering avslöjades och därefter bekräftades av Datainspektionen. Metoderna användes sedan även av Svensk

Bevakningstjänst som tog över uppdraget och, enligt uppgifterna i Kolbjörn Guwallius bok, även hos CSG. Enligt dessa har registret följt med personer som varit anställda på samtliga bola