Utrikes

Antalet döda i Medelhavet ökar

En syrisk flykting i Valetta på Malta visar en bild på sin dotter som drunknade i båtkatastrofen förra veckan. Han och hans fru förlorade alla sina tre barn. Hittills i år har 2900 flyktingar drunknat när de försökt ta sig till Europa. Foto: Pete Muller/UNHCR/TT 436

Omkring 700 migranter har drunknat i Medelhavet de senaste två veckorna. Uppgifterna kommer bland annat från IOM och maltesisk militär. Samtidigt hårdnar kustbevakningen för att göra det svårare för flyktingar att ta sig in i Europa.

Enligt den internationella migrationsorganisationen, IOM, inträffade den ena drunkningskatastrofen förra veckan då ett kraftigt överlastat fartyg med flyktingar från bland annat Gaza, Sudan och Libyen försökte ta sig över Medelhavet från Egypten via Malta och vidare in i Europa.

Människosmugglare ska ha rammat fartyget då de desperata passagerarna inte ville byta till en annan mindre båt mitt ute på det öppna havet. Flera byten hade då redan ägt rum under resan över havet som ska ha påbörjats från Egypten den 6 september. IOM uppger att det är den värsta i Medelhavet på flera år.

Enligt IOM, som samlat in vittnesmål från överlevare, ska kaos ha utbrutit ombord när flyktingsmugglarna rammade det överfyllda fartyget och människor helt hjälplöst tvingades slänga sig i vattnet medan fartyget förliste i de allt hög­re vågarna. Endast ett tiotal personer ska ha överlevt efter flera dygn i vattnet.

Av de drunknade ska mellan 50 och 100 ha varit barn.

Samtidigt kommer också rapporter om att ytterligare ett överlastat fartyg med omkring 250 afrikanska flyktingar ska ha sjunkit utanför Libyens kust i början av veckan.

Enligt nyhetsbyrån AFP vittnar den libyska marinens talesperson Ayub Aqssem om att omkring 170 människor ska ha drunknat när fartyget sjönk strax öster om huvudstaden Tripoli.

Som Arbetaren kunde berätta förra veckan blir det allt svårare för flyktingar att ta sig in i Europa. Hård kritik riktas gång på gång mot EU:s gränsövervakningsenhet Frontex.

Flera människorättsorganisationer har de senaste åren tryckt på för att EU ska underlätta för flyktingar att ta sig till Europa för att på så sätt minska de fruktansvärda båtolyckorna ute på Medelhavet. Även flera högt uppsatta europeiska politiker reagerade också kraftfullt förra hösten i samband med fartygskatastrofen utanför den italienska ön Lampedusa där fler än 360 flyktingar drunknade.

Ändå tycks ingenting ha hänt, situationen har snarare förvärrats. Bara i år har omkring 2 900 migranter drunknat när de försökt att ta sig till Europa, jämfört med 700 förra året.

Alexandra Segenstedt är jurist och migrationsrådgivare på Röda Korset. Hon säger till Arbetaren att det som gång på gång händer på Medelhavet är skamligt för Europa.

– Det är helt absurt och skrämmande att det bara får fortgå, men det handlar om politiska beslut och är en fråga om en politisk vilja, säger hon.

– Vi måste skapa legala vägar in i Europa, det vi ser är ett svar på hur världen ser ut i dag. Vi har inte haft så många människor på flykt sedan andra världskriget. Och de som försöker ta sig över Medelhavet i dag flyr för sina liv inte för att som många säger, bara försöka skapa sig ett bättre liv.

Vilket ansvar har den svenska regeringen för att ställa krav på EU?

– Naturligtvis har den ett jätteansvar. Sverige har varit bra på många sätt, men när det gäller kvotflyktingar så handlar det bara om någon promille. Vår regering måste driva på den här frågan. Men det krävs också att civilsamhället reagerar och ligger på, då går det att påverka.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga