DT ratar Kartellen – sponsrar Sabaton

Dalarnas Tidningar hoppade av samarbetet med Peace & Love-festivalen, med hänvisning till sin sponsringspolicy, sedan den kontroversiella hiphopgruppen Kartellen bokats. Samtidigt sponsrade tidningen Sabaton Open Air i Falun förra sommaren, med det krigshetsande Falu­bandet Sabaton som en av huvudakterna.

Inrikes
Bandet Sabaton hyllar krigföring i sina texter.
Foto: Claudio Bresciani

Turerna kring Borlängefestivalen Peace & Love tog många svängar förra veckan. Efter att Dalarnas Tidningar, DT, valde att hoppa av avbokade festivalledningen Kartellen. 

Anledningen var att tidningen inte ville synas i sammanhang där rapgruppens frontfigur Sebbe Stakset, som bland annat dömts för att ha hotat Sverige­demokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Twitter, figurerar.

Efter hård kritik i media och sedan flera tunga artister, bland andra Stefans Sundström och Ebbot Lundberg, valt att hoppa av i protest mot festivalledningens agerande, tog festivalen dock tillbaka sitt beslut. Kartellen välkomnades tillbaka, men spon­soravtalet med Dalarnas Tidningar är nu brutet.

Från tidningens sida är det första gången ett liknande samarbete upphör. Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig på DT och den som fattade beslutet, säger i en intervju med den egna tidningen att sponsringspolicyn baseras på människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter samt en fri och öppen diskussion. 

Han menar att det därför är svårt för dem att stå bakom grupper som Kartellen.

Men i mitten av augusti hålls en annan festival i grannkommunen Falun, Sabaton Open Air, där bland andra power metalbandet Sabaton är en av huvudakterna. De spelade även förra året och då stod DT som en av sponsorerna. 

Sabaton har genom åren retat många med sina texter om berömda slag och har bland annat turnerat i Israel där de har många fans inom landets beryktade armé. De har även sjungit med israeliska soldater och poserat framför arméns stridsvagnar samtidigt som de hyllat sexdagarskriget 1967 mellan Israel och grannländerna Jordanien, Syrien och Egypten med textrader som: ”Drive back surprise attack. Take the Western Wall. Next day make them pay. Over the river Jordan… 6 days of fire 1 day of rest. June 67 taught them respect. Control Jerusalem.”

Peter Holmbom säger att DT inte sponsrar årets festival. Trots det står tidningen med som samarbetspartner på festivalens hemsida.

– Det du berättar om Sabaton är nytt för mig och det finns säkert fler band vi skulle kunna kolla på. Men man får göra en bedömning från fall till fall, säger han.

Petra Bjernulf är privatmarknadsansvarig på mediekoncernen Mittmedia som äger DT. Hon säger att det är upp till de lokala tidningarna att själva bestämma om sponsoravtal, men att koncernledningen just nu tittar på en gemensam plan för hur de ska jobba med frågorna i framtiden.

– Det här handlar om marknadsföringsavdelningen och de bestämmer i vilka sammanhang tidningen vill synas. Det har absolut ingenting med några redaktionella beslut att göra.

Vad säger du om den kritik som kommit mot Mittmedia och Dalarnas Tidningar?

– Det har kommit massor av brev och mejl. Från våra kunder har det faktiskt mest varit positiv respons. Det är mest i media som kritiken varit hård.


I ett pressmeddelande
som skickades ut av styrelsen för Peace & Love efter några dagars debatt i media ber de om ursäkt för att de först avbokade Kartellen. Styrelsen skriver också att deras heder är viktigare än samarbetet med Dalarnas Tidningar.

Fotnot: Arbetaren skrev redan 2012 (40/2012) ett långt reportage om det svenska power metalbandet Sabatons relationer till den israeliska armén.