Inrikes

Attendo vill få anställda att ta politisk ställning

Foto: ARBETAREN

I mejl, på arbetsplatsträffar och i brev hem ombeds anställda i det privata omsorgsbolaget Attendo att skriva under ett upprop för vinster i välfärden.

”Vi kallar det modern välfärd. Men nu är hela vår bransch hotad. Och du berörs.” Så lyder texten på de affischer och i de mejl som det privata omsorgs­företaget skickat ut till sina anställda. I brev hem, på affischer och i foldrar på arbetsplatsen uppmanas de anställda att sluta upp bakom företaget i kampen för bevarade vinster i välfärden.

– Jag ser det här som politisk propaganda, säger Håkan Håkansson, anställd hos Attendo.

Håkan Håkansson berättar att det var i februari i år som de anställda på Henriksdals gruppboende för funktionshindrade, vilket drivs av Attendo, fick ett mejl från cheferna. I mejlet ombads de anställda att skriva under ett upprop från arbetsköparorganisationen Almega – Vårdföretagarna. I uppropet ”vi gör skillnad” varnar organisationen för att ”politiska förslag hotar oss företagare inom vård och omsorg”. I mejlet uppmanades de anställda också att själva börja kampanja genom att beställa foldrar och sätta upp på arbetsplatsen. När Håkan Håkansson kom till arbetet en dag satt det affischer på hela arbetsplatsen. På affischen stod det också ”Rösta ansvarsfullt – Alliansen”. Det gjorde honom arg.

– Det hör inte hemma på ­arbetsplatsen. Det är konfliktskapande och delar in personalen i för och emot. Det är därför politiken inte ska finnas på arbetsplatsen. Jag får ju också frågor från de boende om vad det är för någonting. Då säger jag att det är politisk propaganda, säger han.

Under våren har kampanjen intensifierats. Håkan Håkansson berättar att i alla mejl från cheferna bifogas en uppmaning att skriva under uppropet. En dag hade någon hängt in t-tröjor med texten ”Vi gör skillnad” i vart och ett av de anställdas skåp i omklädningsrummet.

– Jag kan tänka mig att flera känner sig tvungna att delta, att de blir rädda när de får från sina chefer: ”Har du skrivit på uppropet?”, säger Håkan Håkansson.

Andra Attendo-anställda som Arbetaren har pratat med berättar att företaget även skickat uppmaningen hem till de anställda. Men kampanjen drivs även på andra Attendo-arbetsplatser.

– Det är otroligt provocerande. Det finns så otroligt många viktigare saker som de kan jobba hårt för. De kunde till exempel lägga pengarna på att höja lönerna, eller se över personaltätheten, säger Malin Pettersson, även hon Attendo-anställd.

Men Charlotte Morén, presschef på Attendo Omsorg, har svårt att se det kontroversiella i att de anställda engageras i arbets­köparnas kampanj.

– Vi vet att i den här debatten som pågått om vinster i välfärden är det många medarbetare som vill stå upp för sitt arbete och för det man gör. Så man har startat ett upprop som ett inlägg i debatten, säger hon.

Charlotte Morén menar att uppropet är helt opolitiskt och att man från företagets sida varit väldigt tydliga med det. Texten om att rösta på alliansen tror hon inte hör till kampanjen utan är ett privat initiativ. Motståndet mot vinster i välfärden finns över hela den politiska skalan, enligt henne.

– Vi vill naturligtvis inte att man ska känna ett obehag kring detta. Vi har varit extremt tydliga med att det är på helt frivillig basis och att det råder fullständig åsiktsfrihet. Man behöver inte känna ett tvång att sympatisera med de här åsikterna, men om man vill det finns det en möjlighet att göra det.

Håkan Håkansson håller inte med. När en av Attendo-cheferna presenterade kampanjen på en arbetsplatsträff rann det över för honom.

– Jag ville diskutera arbetsmiljö, i stället tar hon upp det här uppropet. Då gick jag emot henne och sade att det var politisk propaganda, säger han.

Han berättar att efter träffen upplystes han om att han skulle få varning för illojalitet mot företaget. Han svarade med att de i så fall var tvungna att kontakta hans fackförening Stockholms LS av SAC.

– Han skulle få en erinran på grund av illojalitet. Men inte på grund av att han hade en annan åsikt. Mer kan jag inte säga, säger Charlotte Morén.

Under det efterföljande mötet med Stockholms LS gav dock företagets HR-chef Nina Marklund en annan bild, enligt det fackliga ombudet Jarl Keber. Då motiverades erinran med att Håkan Håkanssons illojalitet varit att anklaga företaget för politisk propaganda. Men någon erinran överlämnades aldrig. I stället avskedades han med hänvisning till att han ska ha skickat sms till cheferna som uppfattats som hotfulla.

– Hotfullheten i de här sms:en går att diskutera. Vi kommer att bestrida uppsägningen, säger Jarl Keber.

Arbetaren har sökt HR-chefen Nina Marklund utan resultat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984