Polisens noggrannhet påverkas av massmedia

Förundersökningen mot de nazister som misshandlade två personer i Uppsala återupptas efter belysning i media. Enligt polisforskaren Stefan Holgersson påverkar mediernas uppmärksamhet utredningars noggrannhet.

Inrikes
Förundersökningen mot de nazister från Svenska Motståndsrörelsen som misshandlade två personer i Uppsala har återupptagits efter mycket uppmärksamhet i media. Bilden är från en demonstration SMR höll i Stockholm 2009.
Foto: Fredrik Persson/TT

I måndags meddelade länspolismästaren i Uppsala, Erik Steen, att polisen återupptar förundersökningen mot de nazister som misshandlade två personer i centrala Uppsala i somras.
– Det finns påståenden om att polisen inte ska ha vänt på alla stenar i det här fallet. Det handlar också om ett brott av speciell karaktär som har rönt stor uppmärksamhet i media. Därför har jag beslutat att återuppta förundersökningen, sade länspolismästare Erik Steen till Upsala Nya Tidning i samband med en presskonferens.

Enligt Stefan Holgersson, polisforskare vid Linköpings universitet, är det inte första gången som polisen väljer att återuppta en utredning efter kritisk granskning i media.
– Det är inte ovanligt, när en sak kommer på tapeten, att polisen gör en annan bedömning än man gjort från början. Det vill säga att polisen när något belyses i media väljer att ta upp ett ärende eller att utföra en utredning på annat sätt, säger han.

Kan det påverka hur noggrant polisen gör utredningarna?
– Absolut. Motivationen och energin att agera i ett ärende kan helt klart påverkas om media visar ett intresse för den och man befarar att det kan leda till kritik.

Finns det någon fara i det här?
– Man kan hävda från polisens sida att man lyssnar, att man inte är rigida utan faktiskt kan ändra sig. Men givetvis är det önskvärt att polisen åtminstone vidtar de åtgärder man kan kräva utan att de står under mediabevakning. Det får man hoppas att de gör.