FÖRSVARADE MANIFESTATIONEN I KÄRRTORP – HÄKTAS

Under fredagen begärdes en person häktad i sin frånvaro, misstänkt för dråpförsök, efter nazistattacken i Kärrtorp i december förra året.
Den häktade ska ha varit en av dem som försökt skydda den antirasistiska manifestationen som anfölls av ett 40-tal nazister.

Inrikes
Det var den 15 december förra året som nazister från Svenska Motståndsrörelsen attackerade en antirasistisk demonstration i Kärrtorp. Nu begärs även en av de som skyddade manifestationen häktad i sin frånvaro.
Foto: Hampus Andersson/TT

Ytterligare fyra antirasister misstänks för våldsamt upplopp, meddelade kammaråklagare Tove Kullberg under torsdagseftermiddagen.

Det var den 15 december förra året som nazister från Svenska Motståndsrörelsen gick till attack mot en fredlig antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp. Flera nazister häktades och väntar fortfarande på sina domar. Men i slutet av veckan meddelade alltså Söderorts åklagarkammare att även en grupp antirasister, som försvarat sig mot attacken, nu misstänks för brott.

I ett pressmeddelande skriver kammaråklagare Tove Kullberg att arbetet med utredningen fortsätter och att det under fredagen ännu var oklart när häktningsförhandlingen mot en av de misstänkta kommer att hållas.

Samtidigt rapporterar tidningen Hallands Posten att utredningen mot de nazister som attackerade en grupp antirasister i Halmstad förra sommaren nu läggs ned. Trots bildbevis från tidningen, där en ledare för nazistiska Svenskarnas Parti kan ses med ett påkliknande föremål i händerna, väljer polisen att inte fortsätta arbetet med fallet.