Nazist frias – misshandelsåtal nedlagt

Åtalet mot en ledande nazist i Svenska Motståndsrörelsen för grov misshandel av Vänsterpartiets ordförande i Dalarna, Daniel Riazat, läggs ned.

– Det här sänder ut en tydlig signal till nazisterna att de kan behandla människor hur som helst, säger Daniel Riazat till Arbetaren.

Det var i januari 2012 som Daniel Riazat misshandlades i samband med en attack mot ett antirasistiskt möte i Ludvika.

Två nazister från SMR åtalades men i onsdags, drygt två år senare, valde kammaråklagare Sebastian Flodström att lägga ner åtalet om grov misshandel på grund av bristande bevisning.

Daniel Riazats målsägandebiträde Sten De Geer är kritisk till att förundersökningen dragit ut på tiden och kallar polisens och de tidigare åklagarna arbete för skandalöst.

Även Daniel Riazat är djupt besviken och säger till Arbetaren en rad fel begåtts.

– För det första borde polisen ha varit på plats redan då det hände, de visste att nazister fanns i närheten och att jag är ett ansikte utåt för antirasismen i Dalarna.

Svenska Motståndsrörelsen skriver själva på sin hemsida att deras aktivister tog sig till lokalen i Ludvika, att tumult utbröt och att Daniel Riazat ”kom i kläm”.

De har även flera gånger hånat Daniel Riazat efter misshandeln, något som dock inte tycks ha påverkat åklagaren som endast valde att höra två vittnen till händelsen.

– Det här sänder ut en tydlig signal till nazisterna att de kan behandla människor hur som helst. Men det är också en signal till alla oss antirasister att vi inte längre kan lita på rättsväsendet. Alla vet ju att det här har hänt och de har själva skrivit om det på sin hemsida, ändå frias han, säger Daniel Riazat.

Nazisten sitter fortfarande häktad för attacken i Kärrtorp i slutet av december, där han står åtalad för våldsamt upplopp. Han är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel, brott mot knivlagen och hets mot folkgrupp.