Nazimobilisering inför attacken

Minst sju av de nazister som attackerade en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i södra Stockholm bor själva i områdena längs tunnelbanans gröna linje söderut. Källor som Arbetaren pratat med säger också att Svenska Motståndsrörelsen använder sig av en lokal inte långt ifrån platsen där barnfamiljer attackerades med flaskor och knallskott.

Inrikes
Polisen har bildat mur – fast inte mot nazisterna utan mot demonstranterna.
Foto: Hampus Andersson/TT

Det var söndagen den 15 december som ett trettiotal beväpnade nazister stormade in på torget i Kärrtorp  i södra Stockholm där en tillståndsgiven, fredlig manifestation mot antirasism hölls. Flera av de demonstranter som Arbetaren talat med beskriver hur de försökte skydda panikslagna barn när flaskor och knallskott kom farande mot deltagarna i manifestationen, som anordnats efter att boende i området tröttnat på nazisternas upptrappade aktiviteter under hösten.

– Min sjuårige son satt vid tunnelbaneutgången när de kom. Han blev skräckslagen och trodde att de skulle döda honom, säger en mamma som av hänsyn för barnens oro vill vara anonym.

Trots att polisen hade information om att attacken, som den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, SMR, tagit på sig ansvaret för, var planerad var de kraftigt underbemannade när manifestationen började. Detta har lett till hård kritik både från allmänheten och internt inom polisen.

– Det ska naturligtvis inte få ske att vår egen information fastnar och inte når ut till rätt personer. Fullständigt oacceptabelt och med facit i hand borde vi naturligtvis ha varit betydligt fler, säger Stockholmspolisens presstalesperson Kjell Lindgren till Arbetaren.

Nazisterna motades efter attacken tillbaka av flera deltagare i manifestationen och tvingades under skydd av inkallad polis fly upp i en närliggande skog.

En av de personer som anhölls efter attacken dömdes 2012 för misshandel tillsammans med en morddömd nazist. Några av de anhållna förekommer också i förundersökningen om mordet på en ung man i Vallentuna i fjol, enligt Arbetarens kartläggning. Flera av de attackerande nazisterna är dömda för bland annat mordförsök, hets mot folkgrupp, misshandel, dopingbrott och olaga vapeninnehav. De flesta av dem är födda på 1990-talet och kan betraktas ingå i en ny generation av aktivister inom Svenska Motståndsrörelsen, SMR.

Minst sju av de attackerande nazisterna bor själva i området runt Kärrtorp. Men även nazister från bland annat Nyköping, Söderhamn,  Västerås, Dalarna, Uppsala och Tierp finns bland dem som anhölls. Det var i stort sett bara från översta Norrland och Skåne som det inte kom tillresta aktivister visar Arbetarens kartläggning av dem som deltog.

Attacken i Kärrtorp kommer efter att nazisterna trappat upp sin aktivitet i området på senare tid. Under hösten har bland annat flera skolor och bostadshus utsatts för nazistiskt klotter och på den kommunala idrottsplatsen i Kärrtorp har SMR även hållit organiserad träning.

I slutet av november misshandlades också en ung man av nazister i Björkhagen. Flera ungdomar på Kärrtorps gymnasium har vittnat om hur de upplever situationen som skrämmande då det ofta möts av målade hakkors när de kommer till skolan.  Många har själva blivit hotade.

Till lokaltidningen Årsta-Enskede säger biträdande närpolischef Susanne Wikland att höstens nazistmobilisering till stor del beror på att en tongivande nazist inom SMR bor i området, och att polisen märkt av hur hans lägenhet använts som träffpunkt.

För Arbetaren berättar källor, som vill vara anonyma, att pratat med säger också att SMR använder sig av en lokal inte långt ifrån platsen där barnfamiljer attackerades med flaskor och knallskott. Den uppgiften har dock inte helt gått att verifiera vid denna tidnings pressläggning.